DUYURULAR

SAĞLAM BANKO - 1 KASIM İSTANBUL Kategori adları

SAĞLAM BANKO - 1 KASIM İSTANBUL


İstanbul birinci altılı için tahminim olmayacak çünkü esas altılı ganyanın ilk üç ayağında değil sağlam bankom..
Birinci ve üçüncü koşu karışık gözüküyorlar ancak ikinci koşuda
SÜREYYA HANIM'ın kazanmasını beklediğimi belirteyim..






Birinci ayakta; yarışın son derece rolanti tempoda başlayacağını ve öyle de devam edeceğini belirtelim öncelikle..
Muhtemelen kafayı ekürilerden, tecrübesiz aprantisiyle SÜZÜLKAN alacaktır.. Israr eder mi emin değilim ama S.Kaya'nın da dediği gibi tecrübesiz aprantilere emanet edilen atlar kaçak atlar olmalı ya da kaçmalı.. Buradan yola çıkarak SÜZÜLKAN'ın kafayı alacağını söyleyebiliriz.
Peşine takılacak safkanlardan; dışarıda RUSGELİN , içeride BAWEPIR ve ARTİSEMRE, hatta çok berbat başlamazsa GÜNEŞ IŞIĞI 2.3.4.lükte gideceklerdir.
DOĞUŞAN da eskiden önlerde gidiyordu ama son dönemde geç çıkmaya başladı ve G.Bektaş genelde en geride gitmeyi seviyor.
DURMUŞKARDEŞ, EZHERAN ortalarda, SANAY, GENÇTAHA, SÖKMENBEY, TUTARLI falan da en geride gideceklerdir.
Bu tip bir yarışı çim pistte yakalasak geriden sprint gelmeyeceğinden emin olurdum ancak sentetikte işler hiç belli olmuyor.
Benim favori olarak önereceğim isim, güç bakımından bunlardan üstün olduğuna inandığım 6 numaralı
GÜNEŞ IŞIĞI'dır..
Yarış hayatına sentetikte güzel başlayan safkan daha sonra çok kötüye gitti ve sürekli enseye bastı.. Ne zaman ki çime çıktı ve safkan kendini buldu.
Çime çıkınca çok iyi koşması bugün için soru işareti ama bu at sentetikte hiç koşmamış ya da sürekli kötü koşmuş değil ki.. O döneme ait bir sorunu oluşmuş olabilir.
Dolayısıyla 51 kg ile Kaızbert yavrusu yakalamışken ve bunlardan da güç ve dayanıklılık bakımından üstün olduğuna inanıyorken tabi ki net favorimdir.. Hatta itiraf edeyim, uzun süre tek yazmayı bile düşündüm.

Rakipleri sırasıyla şablonumdadır..










İkinci ayakta;
EL HAMAME'nin % 60 küsür agf oranıyla sürdirek banko çıktığı bir koşu..
Kimdir bu EL HAMAME? Bugüne kadar ne yapmış?  Dilerseniz bir hatırlayalım..
Şimdiye kadar çime adım dahi atmamış ve yarış hayatına sentetikte 2.likler elde ederek başlamış.. İlk 2.liğinde TOPLUNUR'dan uzak fark yemiş, ikincisinde ise DURMUŞKARDEŞ'e fotoda atlatamamış..
Özellikle ikinci yarışında geçtiği atların neredeyse tamamı sonrasında maiden'a veda etmişler.. Burası çok önemli..
Ardından safkana Karataş binmiş ve ben Karataş'ın maiden'da ağır favori olup bir atı 5.yaptırdığına kolay kolay rastlamadığıma eminim.
Karataş gibi, özellikle bu tip güçsüz atlara tertemiz binip gücünü en doğru şekilde kullanan jokey bile çaresiz kalmış düşünün..
Ama yine şu var; geçildiği atlar DOĞUŞAN, ALİŞİR, TUĞALP daha sonra maiden'a veda etmiş isimler :) Yani hepsinin sırası gelmiş, EL HAMAME'ye o yarıştan sonra üç kez daha gel(e)memiş.
Hadi sonraki iki yarışında Handikap ve Şartlı koşularda mücadele ettiğin için kazanamadın, peki son yarış? Kendisine yine geçilecek bir at buldu ve ondan 3 boy yiyerek 2.oldu.
2.olduğunda da genelde uzak yiyen bu vasat güçteki atımız bugün ilk kez çime çıkıyor.
'Yanına önereceğin ve mantıklı bir şekilde açıklayabileceğin ya da iyi at olduğuna inandığın bir rakibin var mı Berkay' diye sorarsanız cevap veremem, burası kesin..
Ancak EL HAMAME kazanacağına garanti dahi verilse benim tek yazabileceğim bir at değil, sırf 'kötünün iyisi' diye benden bu safkanı tek yazmamı beklemeyin lütfen.. Gider en zor ayağ çözerim ama bu safkanı tek yazmam :)

SARIÖZGE, ÖZHABER SULTAN , FERHAL, NESROŞ, DRAGUNA, MERCANGÜLÜ sırasıyla şanslı isimlerdir.













JETTAY: Kimseye iftira atmak istemem ama ben bu tip atların böylesine değişim gösterdikleri zaman kesinlikle ilaçlı olduklarına inanırım.
İlaç endüstrisi hakkında pek bir bilgim yok, doping kontrollerinin de nasıl yapıldığını görmedim ama bir atın potansiyeli bellidir ve atlayabileceği sınıf bellidir. O kadar yarış gözümüz var çok şükür :)
JETTAY daha Bursa'dayken psikopatlaşmıştı ama uygun yarışlar bulamadığı için kazanamıyordu.. JETTAY'ı arttıramayan sürekli 2.3.olan at olarak bilirken, liderliği alıp hiçbir yerde kesmeyerek, hatta her geçen metre şahane aksiyonlar yaparak kazanması benim için son yılların en büyük sürprizi..
Biz, neden değişimde, bu nasıl oldu gibi sorulara kafa yormayalım ve işimizi yapalım.. Şunu biraz kabaca ve açık söyleyeyim; JETTAY şu anda kudurmuş durumda :)
İyi çıkmasa da deparlanarak ve doldurarak liderliği alan safkan ne presten etkileniyor ne de kendi sert temposundan..
Normalde bu tempolara çıkıp sonlarda durmamak imkansızdır ama şu anki JETTAY durmayı bırakın, daha da gidiyor..
Bugün de aşırı uygun grup yakalamış ve apranti indirimine giderek 55 kg ile yarışma hakkı kzanmışlar, çok da yerinde olmuş.
Beni düşündüren tek isim LOVELY PRENS.. Yani JETTAY'ı bozma açısından diyorum, rakip olarak değil..
Bu haldeki JETTAY'ı bağlasan durmaz, kesin kafayı alacaktır.. Mühim olan G.Yıldız'lı LOVELY PRENS'in ona ayak uydurup uydurmayacağı.. Gökhan'a sordum ama soruyu çok geç sorabildiğim için görmedi ve haliyle cevap vermedi.
Eğer LOVELY PRENS çok süratli bir şekilde kafayı almak isterse JETTAY ile 600 metre gidebileceği için JETTAY sonlarda bu kez durabilir.
Yok eğer LOVELY 2.3.lükte gitmeyi kabullenirse bu JETTAY'a kimse hakim olamaz.
JETTAY normak kuponlar için ilk BANKOMDUR..

İkinci ihtimalde ise,
IRISH COUNTRY ve startta fazla oturmazsa takibimdeki BABA DOSTU sert rakip olacaklardır..











SEYYAH: Yine karşımızda ve ben size hiç bıkmadan bu atın 800'de açılması gerektiğini, çok daha önceden teşviklere başlanması gerektiğini, temposunun altında koşturulmaması gerektiğini anlatabilirim.
Türkiye'nin en iyi jokeyi Karataş'ı eleştirdiğimiz tek nokta, her atı milimetrik sürmesidir.. 
Evet kolay kolay bir atı temposunun üstüne çıkarmıyor ama zaten normal olan bu.. Fakat Karataş temposunun altında koşturmayı, temposunun üstüne çıkarmamakla karıştırıyor olabilir, bu ikisi ayrı şeyler.. 
Esas kötü olan ise bunu anlayabilecek kimse olmadığı gibi hadsizlikle suçlanıyoruz :) Neyse ki derdimi anlatabileceğim bir sayfam ve bilinçli üyelerim var.
Gelelim SEYYAH'a.. Dünyada en son binmesi gereken jokey olduğunu tekrar söyleyeyim. Bu görüşümün arkasındayım. Hatta Kocakaya'nın SEYYAH'ı Karataş'tan çok daha iyi süreceğini belirtip son yarışnda tek vermiştim ama yanıldım.. Al birini vur ötekine..
İlk 400 26 ile geçilmiş, çok da seri olmayan AK DIAMOND arap temposunda kafayı almış, kulvarından fırlamış ve 2.liktesin ama son 400'de hala elde geliyorsun..
Eh be kardeşim, hadi sen ilk kez biniyorsun da hiç mi izlemedin bu atı? Ya da sana demediler mi 'bizim at ağırkanlı, öyle saklayayım hadi dediğimde yürür falan dersen elinde kalır' diye ?
Kocakaya'ya bakıyorum, hani şu benim KOZBEYİ'ni sürekli teşvikle götürerek kendine hayran bırakan Kocakaya'ya ama nafile.. Çok iyi jokey, müthiş yarış okuyor dediğimiz adam ertesi gün skandala imza atabiliyor.
'Berkay sende o kötü bu kötü, Karataş'a bile işini öğretmeye kalkışarak hadsizlik yapıyorsun, peki sana göre iyi jokey yok mu? Yok kardeşim, bence yok.. Bir iki gün kusursuz at süren jokeye dört elle sarılıyoruz, ertesi gün bizi kepaze ediyor.
Mesela Özcan.. Gram yarış zekası yok, her atı temposunun üzerine çıkartıyor, Karataş'ın tam tersi.. Hepsinden iyi teşvik yapıyor orası ayrı ama bir atı katliama uğrattıktan sonra teşvik yapsa kaç yazar?
Herneyse, bir gün uzunca bu jokey meselesine değiniriz.
Dediğim şu; SEYYAH'ı lütfen ama lütfen tutmayın, bu at kusursuz süreyim , kısa sprintle yarışı çalayım diye düşünebileceğiniz atlardan biri değil.. 1000 geçildikten sonra hafif gıdıklanmaya başlanmalı, 800'de de tamaman girişilmelidir..
Buradaki atların hepsi hızlı ama hiçbirisi SEYYAH kadar güçlü ve dayanıklı değil.. İşte o yüzden onlarla aynı anda sprinte kalkmak yerine, onlardan çok daha önce sprinte kaldırıp rakipleri de uzun sprint yapmaya zorlamalı ki diğerlerinin kendisinden daha hızlı olmaları sorunu ortadan kalksın :) Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

SEYYAH'ı bu grupta çok sağlam banko görüyorum..











WHISPER: Aşırı derecede dirençsiz ama anormal derecede süratli bir isim..
İlk yarışlarında art arda 1.likler elde eden ve bu yarışların hepsini de kaçarak kazanan bu tay, ardından biraz geri gitti.
Bir iyi koşan bir kötü koşan WHISPER son yarışında Hışman'a emanet edildi ve yoğun teşviklerle liderliği aldıktan sonra dinlenme fırsatı da buldu ve düzlükte rakiplerine direndi.. Durmadığı söylenemez, baya baya durdu ama çok normal çünkü bomboş kalmamıştı.
Bu yarışta ise 50 kg olduğunu görüyoruz ki dişi İngilizlerde kilonun ne kadar önemli olduğunu vurgulamama gerek dahi yok.
Daha önce 1200'de üzerinde Kocakaya varken HARD GOLD'a geçilerek 2.lik elde etmişti ama kilolar 54-54'tü.. Bugün ise arada 10 kg sıklet farkı var ama tabi mesafe de uzuyor. O yarışta Kocakaya'nın anormal tempoara çıktığını da hatırlatalım.
Bugün içinse WHISPER'i bozabilecek at var mı diye baktığımda sadece DIAMOND DASH görüyorum ki eğer bugün DIAMOND DASH olmasa WHISPER bizim sapasağlam bankomuz olurdu.
DIAMOND 2.likte de gidebilir ama kesin mi? -Değil.. İki at yüksek tempoda başlarlarsa WHISPER sonlarda dama diyebilir..
Bu durumda, ağır kilolarına rağmen
HARD GOLD ve YAĞMURUN FISILTISI başta olmak üzere, AMERICAN BILLION'a da şans vererek bu ayağı geçiyorum.











FREEDOM FLIGHT - MÜFETTİŞ: Öncelikle kilit noktanın son derece rolanti bir tempo olacağını vurgulayarak başlayalım.. Yarışta neredeyse kaçak bir at yok.
CHEAT, FREEDOM FLIGHT, ODESSA SHINE gibi isimler olacaklar ama ben bir tane bile kaçak at göremedim.
Mesela starttan geç çıkmıyor olsa, tam mesafesini ve jokyini de bulmuşken MÜFETTİŞ'in kafayı alması harikulade olurdu.. Bakarsınız bugün fırlar ve Çiçek liderliği alır, imkansız değil..
FREEDOM FLIGHT ise rolanti tempoyu en iyi fırsata çevirebilecek isimdir çünkü diğer iki favori BLANE GIRL ve REACH THE TOP en geride giderlerken, FREEDOM 2.3.lükte gidebiliyor. Liderlik hamlesi şansı olmayan herhangi bir attan gelmezse Kocakaya'dan da gelebilir.
Bakalım şu yarışı en iyi okuyan jokey kim olacak çok merak ediyorum.. ( Kazanması şart değil )
Üç favori safkan 4-5-12'den çok daha ön planda gördüğüm isim FREEDOM FLIGHT'tir.. Yineleyeyim, tamamen gidişat ve jokey avantajından dolayı.. Yoksa atlar arasında bariz bir güç farkı olduğundan değil.
Bir ara BLANE GIRL ve REACH THE TOP rolanti tempoda gerilerde gidecekleri için FREEDOM'u tek yazayım diye düşündüm ancak başka ayakta SEYYAH gibi bankomuz, bu ayakta da uzun mesafe kolladığımız MÜFETTİŞ varken riske gerek duymadım.
MÜFETTİŞ eğer bugün iyi çıkar ve babası gibi baştan liderliği alırsa yakalanmayabilir.

Bu iki at çok daha ön planda olsalar da,
BLANE GIRL ve REACH THE TOP ile birlikte SERDEM ve CHEAT'a de şans vererek bu ayağı altı atla geçiyorum.










ALTILI ŞABLONUM:

1.AYAK: 6,,3,1,4,5,2
2.AYAK: 4,9,8,5,7,3,6
3.AYAK: 3 / 6,7
4.AYAK: 6
5.AYAK: 6,,1,2,3
6.AYAK: 5,8,,12,4,2,1




NOT: Koca programda elediğim, bizi yatırabilme ihtimali olan dört safkan var; SÖKMENBEY - TUTARLI - DIAMOND DASH - TEMEL REİS..
Bunlar dışında aklımda kalan bir tane bile at olmadı.. Bol şanslar..

Yorumlar

#1 - asiruh - 02.11.2017 9:49

Jettay-Irısh Country yorumun yeter...

#2 - intarreda - 01.11.2017 18:49

Bu işi çok iyi bildiğini bilmem kaç yüzüncü kez ispatlamıştır zaten, bu da ilavesi oldu kardeşim

#3 - yagızım - 01.11.2017 17:48

Eline koluna saglik

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için önce giriş yapmanız gerekmektedir.