DUYURULAR

FARKLI AYAKTA BANKO - 23 EYLÜL ANKARA Kategori adları

FARKLI AYAKTA BANKO - 23 EYLÜL ANKARA


Birinci altılı için şablonum olmayacak ama tuttuğum bazı atları şu şekilde sıralayayım:


TURBONUN KIZI

PRINCESS IZABEL / AL I NEED - KIRDERE

OZANŞAH

FALEZ - ÖZREİS - KARAESER





-----------------------------------------------------------------------------------------





AYRTON: Koskoca programda, altı ayak içerisinde başka güvenilecek bir koşu mu bulamadın dediğinizi duyar gibiyim..
Geçtiğimiz sene bir tay izledim ki bana göre son yılların en iyi kum atıydı ve en az FAIRSON ayarında bir at olacağını düşündüm.
Bu safkanın ismi AYRTON'du.. Yarış hayatına süper başladı ama bundan da önemlisi benim en sevdiğim yarş karakterine sahipti..
Kaba kum atında, tuta tuta gitme, adapte, arttırma vs hikaye, sadece ve sadece güç - dayanıklılık olacaktı ve AYRTON'da bu vardı..
Erkenden teşviğine başlayan ve hiçbir yerde işlemeyecekmiş izlenimi veren AYRTON 1500'de öyle bir yarış kazandı ki bana göre kumun geçilmezi olmuştu. ( GÜRSOYHAN - SİVEREK DİYARI'nı geçtiği yarışından bahsediyorum )
Ancak kışın Adana'da yarış hayatına devam edince, her seferinde gücünden bir tık azaldı.. Çok sık koştu..
Benim bu sene başına kadar hala 'gördüğüm en iyi kaba kum atlarından biri' diye umutla baktığım safkan, ciddi rakibinin olduğu bir yarışta iyi koşsa bile kazanamıyor, 2.3.oluyordu.
Nihayet safkanın dilinden anlayacak bir jokey bindirdiler ve Özcan AYRTON'u yarışın en başından itibaren teşviklerle diri tutunca, 1300'de harikulade bir yarış kazandı..
En son, sentetik pistte HERE TO FLY'in arkasından 2.olan safkanın form durumunda ciddi gelişme olduğu açık.. 
Bugün belki de hayatının en ciddi sınavına çıkacak.. Yaşça büyük baba rakipleriyle, 1200 gibi kısa mesafede çarpışacak ama bence gücünü yeni gösterme vakti..
AYRTON biraz ağırkanlı bir at olduğu için sürat yarışında dağılma riski var, yok değil.. İşte burada da Özcan devreye girecek.
Hemen iç kulvarından yarışa başlayacak olan SİVEREK DİYARI, içerilerden çıkan BABADÖKER ve DUQUAN ile çok sert gidecektir..
AKINŞAH ve DUQUAN'ın serilik yapamayıp 3-4 gitmek zorunda kalacaklarını düşünüyorum, siz düşünün tempoyu..
Özcan başlar başlamaz AYRTON'u çok ciddi teşviklerle yarışta tutacak ve ciğerinin açılmasını sağlayacak.. Git gide yaşlanan ve eski durumlarından uzaklaşan atları yakalamışken, 4-5 boy geriden toparlanarak gelecek olan AYRTON, düşen tempolardan yararlanacak ve adeta kanatlanarak kazanacak..
BANKOMDUR..












COPPERFIELD: Madem 3 yaşlılarla başladık, onlarla devam edelim..
Geçtiğimiz ay yapılan G1 1600 metre Fatih Sultan Mehmet koşusunda rakiplerini çaresiz bırakan koca yürekli bir safkan vardı ki, kendisine hayran olmamak elde değil..
Gücü, arttırma kapasitesi vs her şeyi belli, 1600 bu safkanın maksimum koşabileceği mesafe.. Yani aleyhine sayabiliriz.
Bu sezon boyunca uygun grupları 1600'de yakalaması ölçü değildi, bu hızlara çıkabilecek bir rakibi olmadı hiç çünkü..
Ancak G1 koşuda burada gördüğünüz neredeyse tüm safkanlar vardı.. Üstelik BLUE LION gibi gizli bir eküri de vardı ki bana göre Kocakaya belki de hayatının en kötü binişini yapmasına rağmen COPPERFIELD kazanmayı bildi..
Bunun tek sebebi ise, genç atların henüz ciddi sorunlarla boğuşmamasıdır.. Oysaki sorsanız YILDIRIMBEY- PERFECT WARRIOR gibi atların ilgililerine, ne gibi sorunlarla boğuşmuştur safkanları..
Bazı istisnalar olsa da Türk atçılığında artık iyi atların tamamı kariyerlerinin zirvesini 3 yaşlılıklarında yaşıyorlar.. Benim bu seviyede bir atım olsa, sadece ve sadece yaşça büyük rakipleri kollarım çünkü akranlar çok daha zorlu olurlar..
Mesela TOUCH THE WOLF da COPPERFIELD ile karşılaşana kadar yaşça büyüklerle kapıştığı her yarışını kazanmıştı..
Herneyse, dönelim COPERFIELD'e..
1600'de bunu, berbat sürülerek başaran at, 1000 metre gibi bir mesafede anormal adım yapısıyla tüm rakiplerini çaresiz bırakmalıdır..
Ankara çimine de alışkın olduğundan ben COPPERFIELD'in kolay kolay yakalanacağını hiç düşünmüyorum açıkçası..














PIANO SONATA - RUNNER BULL: Ben bu koşuda kurgumun gereğini yapacağım ve iki atla geçeceğim..
Ve bana sorarsanız, PIANO elbette daha şanslı ancak Gazi şampiyonu için hiç de kolay bir yarış olmayacak.
Biliyorsunuz Gazi'de bizim bankomuz FINESSE'di ve FINESSE için 'hiçbir zaman bu iki atı geçemez' dendi.. Bizim evlat FINESSE bu söylenenden yaklaşık bir ay sonra PIANO SONATA ile adeta dalga geçti.. 
Farkın yakın olmasına bakmayın, PIANO, FINESSE'nin yanına gelip ayıramayacağını anlayınca mücadele etmek zorunda kalmış ve adeta yanında küçülmüştü.. Mecaz değil, baya baya ufacık göründü, FINESSE devleşti.. Bir zamanlar RENK'in OĞLUM BERAT'a falan yaptığı gibi 'sen de kimsin beni geçeceksin' der gibiydi..
Buradan, yarış izlemeyi bilmeyen ve attan da anladığını sanıp bir şey anlamayanlara FINESSE'yi arkamıza alıp selam çakalım.. Ya da durun, şimdi değil, yarın TJK koşusunda çakarız selamımızı :)
PIANO'nun başarısını asla gölgeleyemeyiz, o günkü yarış şartlarında baya baya kolay kazandı PIANO Gazi'yi.. Ancak bu, ne onu FINESSE ve PERSHING'ten daha güçlü bir at yaptı, ne de FINESSE'yi daha kötü bir at.. Çok geçmeden, değişik şartlarda kimin daha güçlü olduğu görüldü.
Herneyse, FINESSE'nin Veliefendi'yi tercih etmesiyle PIANO'nun tek ciddirakibi RUNNER BULL olmuş oldu..
Hiç ama hiç kolay bir rakip değil, hatta bence şanslar % 80 - % 20 falan da değil, baya baya % 55'e % 45 falan..














AKON: Düne kadar gözümde sıradan bir handikap atıydı ama son yarışından sonra işler değişti..
Ön tarafta kendisine MC GREGOR tarafından çok ciddi pres yapılmasına rağmen oralı olmayan ve düzlüğe elde girip LAST SHADOW gibi atlarla bir süre ara kapattırmayan AKON'a ben hayran kaldım..
Normalde yakaladığınız an bırakıp gerileyen bir attır ancak öyle bir şey yaptı ki, kendisine hakim olan ve 2 boy fark yapan CİVANIM'ı, eğer önünde koridor olsa tekrar yakalayıp geçecekti son 50'de..
Yani bu atı 1200-1400'lerde uygun grupta yakaladığımızda yanına at yazmamız saçmalık ötesi olur.
Peki bugün mesafe 1600 ve bu bir dezavantaj yaratır mı?
AKON'u bugün için 2.3.lükte takip edecek iki safkan var ama liderlikle gram alakaları yok.. BENNATO ve GRAYAMAZON yakın takipte olacaklar..
AKON ise bu ikiliden etkilenmeyecek.. Eğer nefes kapasitesi 1600'e yeterli gelirse, beyaz bayrak ayna yapacak..
Bazı atlar istediği kadar önde boş kalsın veya istediği kadar müthiş sürülsün, belli bir mesafeden sonra hiçbir olumsuz durum olmamasına rağmen duruyorlar.
AKON daha 1600'de yarışmadığı için bilemeyiz ama önde boş kalmış Furkan'lı bir AKON, düzlüğe girilir girilmez bariyerden adeta yağ gibi akar :)
Beni düşündüren sadece şu; BENNATO da anormal hızlara çıkan ancak tükenen bir at.. COPPERFIELD kadar olmasa da onun 2-3 tık altını düşünün.. Yani öndeki seri bir atı yakalar
BENNATO.. Ama yakaldıktan sonra bastırıp hakim olması çok zor..
Her ikisi de benzer adım yapısına sahip olduklarından, birbirleriyle erken buluşup 1600'ün uzun gelecek olmasını derinden hissederler mi acaba?
Diyelim ki hissettiler, kim gelecek ki? En fazla 3.lükte pusuya yatmış bir
GRAYAMAZON ya da aldatıcı bir at olsa da Halis Karataş idaresindeki İNAZUMA..











ALTILI ŞABLONUM:

1.AYAK: 8
2.AYAK: 6 / 3,8,2,1,4
3.AYAK: 8,1,5,6,7 / 4
4.AYAK: 4,5
5.AYAK: 1 / 2,7,6
6.AYAK: 7,2,10,5,,4,6,8



Not: Adana tahminleri de yayınlanmıştır..

Yorumlar

#1 - serkansoydan - 23.09.2017 9:36

Berkay Bey,emeğine sağlık.Kitap gibi yazmışsın.Yarışlarla ilgilenmeyen adam senin bu harika anlatımınla altılıya başlar.İyiki varsın.İyiki varsınız. ::))

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için önce giriş yapmanız gerekmektedir.