DUYURULAR

BURSA GÜNÜN DEĞERLENDİRMESİ VE ENTERESAN PROGRAM ANKARA - 29 AĞUSTOS Kategori adları

BURSA GÜNÜN DEĞERLENDİRMESİ VE ENTERESAN PROGRAM ANKARA - 29 AĞUSTOS


Dün Bursa'da çuvalladık ve haftaya kötü başladık.
Bir tahminci için kolay değildir her ayakta tek bir at hakkında yazmak, bülten altılısından farklı oyun vermek ve bunu mantık çerçevesinde başarabilmek..
Tabi ki bu bir bahane değil ama dünkü beş adet banko yine karşıma çıksa yine aynılarını verirdim.
Kısaca günün değerlendirmesi yapalım..

İlk ayakta beni heyecanlandıran bir at vardı; HANİMUN.. Açıkçası performansından hiçbir şey anlamadım.
Start verildi, ayaklarını seri atıyordu ama en geride kaldı.. Bir ara sakatlandı ve yarışı bıraktı sandım, düzlükte hepsinin 10 boy gerisindeyken yaptığı seri sprintle 4.lük mücadelesine dahil oldu.. Finalde yarıştan 9.olarak ayrıldı ama 1.nin 1 saniye gerisindeydi.
İyi koştu demiyorum tabi ama ölüm temposundan dolayı neye uğradığını mı şaşırdı yoksa başka bir şey mi oldu çözemedim.
Bugün ilk ayaktan bana kızdınız belki ama HANİMUN'u takip listemize alalım, bir iki yarış içerisinde beni haksız çıkarmayacaktır.
FLY TIME'yi yazmama sebebim starttan çıkmamasıydı.. Ters pistte bazen start sorunu olanlar çıkabildiği için yazmam gerekirdi, hata yaptım.

İkinci ayak beş banko alternatifinden bir tanesi RUN FOR RUYA'ydı, kazanma başarısı gösterdi.. Koştukça daha iyi olacak.

Üçüncü ayakta; GÜRSU'yu efsane bir sürüşle fotoya çok rahat attı Karataş.. AĞAPERSEN'in jokeyi G.Gökçe'nin yeteneksiz olduğu bir kez daha kanıtlandı.. KUĞU GÜZELİ ile tek at gibi İngiliz temposunda gitmesi ya G.Gökçe'nin ya da atın ilgililerinin rezilliğidir..
ALTINCI HİS gücünü alamazken, ERTEMİZ ise bulduğu her yarışa kaydolmasının cezasını çekti.

Dördüncü ayakta; sanki GÜRSU'ya binen başkasıymış gibi son derece kötü bir sürüş ve son derece sağlıksız bir at izledik.
AMANKAYA'nın şu anki hali içler acısı.. İşte buna rağmen MAVİDALGA rakibine geçildi.. Demek ki bu ata kaçmadan asla güvenilmezmiş.
Ben bu atların MAVİDALGA'ya gücünün yetmeyeceğini düşünmüştüm.

Beşinci ayakta; bir diğer alternatif banko adayı ILDIR RÜZGARI yarışı çok kötü yerlerde takip etti.. Bu at bu kadar uzun sprint atmak zorunda bırakılmamalıydı.
Tabi FORTE haddinden fazla sağlıklıydı o ayrı konu ama yine de ILDIR bu grubu her zaman geçermiş, bu net olarak görüldü.

Altıncı ayakta ise; PRENSES NEHIR'i tek yazdık ve 5'te 5 gelseydik çok çok üzülürdüm.. Çünkü bu at 2.lik elde etmesine rağmen inanılmaz beğenimi kazandı ve bence harika koştu.
5 boy startta kalması, yarış çok hafif süratli başlamışken öndeki atların dışarı sapmasıyla ARMEGEDDON'un sermaye depolaması ve tabi ki U.Polat olması NEHIR'in dezavantajlarıydı.
Buna rağmen düzlükte en dışarıya çıkıp müthiş sprint yapan safkan ne yazık ki kusursuz sürülen bir rakibe çarpıldı.
NEHIR'i ilk yarışında yine tek yazacağız gibi gözüküyor.

Sonuç olarak; başarısız bir gündü ama Bursa pisti iddialı olunmaması gerektiğini bir kez daha öğretti.
Çalışmamın yanlış olduğunu düşünmüyorum.. Genelde bu kadar favori atları önermem ama bugün için çoğunun kaybederi yokmuş.


----------------------------------------------------------------------------


Bu açıklamaları veya günün değerlendirmesini neden yaptığıma gelince; Ankara'da bugün tay yarışları hariç toplamda 7 koşuda çok çok ön planda tuttuğum sadece 1'er at var.
Bende mi tuhaflık var bilmiyorum ama senelerdir bu işi yapıyorum, böyle bir programa hiç rastlamamıştım.
1 ya da 2 banko bulduğumuzda öpüp başımıza koymamız gerektiğini çok da iyi biliyorum ancak dediğim gibi vaziyet bu..
Bunların hepsinin gelmesi elbette mümkün değil, o yüzden bize düşen yorumlardan yola çıkarak hangisini veya hangilerini tercih etmemiz gerektiğini bulmak..

İkinci koşudan başlayarak bu yedi safkan hakkında görüşlerime geçiyorum:









SEDATBEY: Bundan daha uygun bir yarış bulabilir mi kendisine? - Bence zor..
BERKALP'i, hadi biraz da GÖKKURT'u saymazsak burada SEDATBEY'in ayarında hiçbir at olmadığını görüyoruz.
Ayarında olmadıkları gibi aralarında seri yapıya sahip, SEDATBEY'i temposunun üzerine çıkarabilecek bir safkan da yok.
En ciddi rakibi BERKALP'in hafif start sorunu ve bugün için sıklet dezavantajı varken, SEDATBEY'in startla birlikte liderliği alması ve düzlükte yanına yaklaşanlara vites arttırarak cevap vermesi normal sonuç olacaktır.
SEDATBEY yedi atımdan birincisidir.

Güvenirliliği yani bana göre AGF'si : % 85













MAHAYBAR: Sonunda, kolladığım bu safkan için lehine şartlar oluştu.
Genel puanlamanın son sırasında yer alacağını düşündüğüm bu safkandan bugün için harika bir performans bekliyorum.
İlk yarışını starttan çıktığı gibi güle oynaya kazandıktan sonra biraz abartan ilgilileri safkanı direk 4-Şartlı yarışa kaydettiler.
Yeri gelmişken söyleyeyim; bu at kafayı almadan asla koşmaz, yarışa küser..
Koştuğu atlar GÜRMANŞAH, SERDÜMEN falan, üstelik TURBOKADİR ölüm temposunda kaçıyor ve MAHAYBAR'ın şansı daha baştan bitiyor.
Sonraki KV yarışı hiç hiç ölçü olmazken, en son yarışı ise bu grupta çok rahat 1.lik elde edebileceğini gözler önüne seriyor.
Şöyle ki; o gün UÇARKANAT gibi İngiliz temposunda kaçan bir atla tek at gibi gidip üstüne bir de düzlükte ayırmaya çalışması, bunu da bir ara başaracak gibi olması bende hayranlık uyandırdı.
'Demek ki bu at önde boş kalsa ve mesafe de 1200 falan olsa 'yakalanmayacakmış' dedim kendi kendime..
Bugün ise önde bomboş kalabilecğei bir yarış bulmuş.. FIRTINA İBO, YIRTLAZ falan tamam iyi atlar ama öyle grupta çok da sivrilmiyorlar.
MAHAYBAR'a çok ama çok DİKKAT.. Ha bu arada atı ganyan çıkarma ihtimali olan hırsızlara da dikkat..

Güvenirlilik derecesi, yani bendeki AGF'si: % 72














BEYAZ BULUT - SHERE KHAN:  Satış koşusu olduğu için gerçek performanslarını sergileyip sergilemeyeceğinden emin olmasam da bu atların bu grupla alakaları yok.
Son yarışında öndeki tempoya gereksiz ayak uydurduğu için etkisiz kalan BEYAZ BULUT bugün öyle bir grubu, öyle bir jokeyle yakalamış ki affetmemesi lazım.
Yarışta SHERE KHAN dışında başka ayağına seri bir at yok.. Belki DEMİRTÜTÜN, KAZIMBABA önlere gelmek isterler ama gelseler de etkileri olmaz.
BEYAZ BULUT bariyerde 2.3.lükte giderek veya daha ısracı olup kafayı alarak düzlükte yapacağı seri sprintle bitirebilir.
SHERE KHAN'a gelince, bu atı 'sıkıntılı' bilirdim ama son yarışında çok etkili performans ortaya koydu.
Eğer BEYAZ BULUT ısrar etmezse yine önde bomboş kalacak ve mesafeyi 1600 gibi değil, 1400 gibi koşacak..
Sonuç olarak ilk başta BEYAZ BULUT'u öne çıkarmayı düşünürken yorum yazdığım esnada BEYAZ BULUT ve SHERE KHAN'ın ayrılmaması gerektiği kanaatine vardım.

Bu ayağı iki atla geçmenin güvenirliği, yani AGF'si: BEYAZ BULUT % 35 - SHERE KHAN % 30













KOZBEYİ: Şu yarışa çok iyi çalışıp, hatta çok da iyi çözüp finalde bana deriiin bir 'ah' çektirenler utansın :) KOZBEYİ ve U.Polat nedir Allah aşkına? Ne alaka yani?
Dünya üzerinde KOZBEYİ'ne binebilecek en son jokey kim deseler heralde U.Polat derim. Abartı falan değil. Burada bir virgül koyalım, devam edeceğiz.
Kimseye atının karakterini öğretecek değiliz ama sahadaki bazı cahillere göre 'oturduğun yerden tahmin yapmak' kolay iş.
E be kardeşim iyi de sen tempo bilmezsen, stil bilmezsen, yarış karakteri bilmezsen , olur olmadık saçmalarsan hadi tahminciyi geçtim, bilinçli bir yarışsever bile senin cahilliğini ortaya koyar.
Ya bu gözler COPPERFIELD'e, 1600'de,  gizli eküri BLUE LION ile şuursuz serilik yaptıran Kocakaya'yı övenleri gördü.. Çok iyi okumuş yarışı diye.. 
Yahu 2.3.olan atları görmüyor musun be kardeşim? Ölmüş bitmiş YILDIRIMBEY en fazla KV atı HIDDEN JEWELS.. Pes be kardeşim pes..  Neyse konumuz bu değil.

Bakın bazı jokeylerin belli bir stili var, asla o stil dışına çıkmıyorlar.. Örneğin Karataş.. Belki de her yönüyle dünyanın en iyi jokeylerinden ancak SABIRLI dışında hiçbir kazanacak ata 1000'in oralarda teşvik yaptığını göremezsiniz.. Ama sorsan, neden desen, senin haddine değil, vardır bir bildiği derler.
Mesela U.Polat.. Milimetrik sürüş dediğinizde 2 sene önceki Kocakaya ile birlikte sayılı jokeylerdendir.. Genellikle hiçbir atı üzmez, teşviğe ihtiyaç duymaz, elde kazanmayı, temiz sürüş yapmayı, tereyağından kıl çeker gibi kazanmayı çok sever. Bu liste daha uzar gider.
Bizim konumuz ise; KOZBEYİ, onun enteresan yarış karakteri ve U.Polat..
Şimdi sizlere bu yarışı ve KOZBEYİ'ni anlatacağım ve bu anlatacağım şeyden adımın Berkay olduğu kadar eminim.. Sosyal medya veya internet sitesi, yazdığımın aksini kanıtlayacak biri varsa beklerim :)
Aslında KOZBEYİ'nin çok daha eski yarışlarına giderdim ancak buna ne zaman yeter ne de benim parmaklarımın mecali..
Sadece son iki yarışı bize çok şey anlatıyor.. 
11 Temmuz 2017, mesafe 1500, KOZBEYİ'nin üzerinde Müslüm Çelik.. 
Star veriliyor ve KOZBEYİ her zamanki gibi startı ağır almasına rağmen dışarıdan doldurarak liderliği alıyor.. Müslüm yapması gerektiği gibi liderliği aldıktan hemen sonra safkanı dinlendirmek için ele alıyor.
Ele alıyor almasına ama o şekilde devam etmemesi gerektiğini bilmiyor.. 800 tabelası geçiliyor, arkadaliler işi uyanıyor ve yarış biraz hızlanıyor, Müslüm hala tutuyor.
Dışına AKINŞAH öyle bir geliyor ki, safkan jokeyine 'beni bırak gideyim' diyor, Akın zor tutuyor.
600 tabelasına gelindiğinde Müslüm hala tam olarak başlamıyor, sadece elleri kollarıyla biraz diri tutmaya çalışıyor ama KOZBEYİ tarzı bir at onu hissetmez bile..
Düzlüğe çıkılır çıkılmaz AKINŞAH, KOZBEYİ'nin dışından çok kolayca sıyrılıp farkı 2 boy yaparken herkes yarış bitti sanıyor.
MADIBA, BADARBUNGA falan yarışa giremezken, KOZBEYİ ise ne arttırıyor ne de geriliyor.. Ancak ne olduysa son 200'den sonra oluyor.
AKINŞAH fotoyu ararken, KOZBEYİ içeriden bir daha tazeliyor ve aksiyon farkıyla yarışı kazanıyor.
Bu doğru bir biniş mi? Kesinlikle ama kesinlikle değil.. KOZBEYİ'yle 200 metre sonra liderliği aldın ya, 400-500 metre nefeslendireceksin, 800 tabelasına girilirken ne var ne yok atın üzerinde tepinmeye başlayacaksın.. Kırbaça falan gerek yok, eğer kondisyonun varsa yorulmadan 800 metre boyunca ritimli itleyeceksin.
Tabi Müslüm bunu yapmamasına rağmen sırf AKINŞAH kesti diye kazandı ancak gidip de bu tarz atları son 400'e kadar saklayan diğer ahmak jokeyler kadar da kötü sürmedi.
Şimdi gelelim KOZBEYİ'nin bir sonraki yarışına.. Tarih 1 Ağustos ama bu kez mesafeye dikkat; 1400...
100 metre kısalan mesafe bu karakterde bir at için öyle çok şey demek ki, anlatsam bi bu kadar daha yazı olur.
Gücünü 1500'de bile zor almışken 1400'de nasıl alacak? Hantallığın, sabit hız'ın, 'ne arttırma ne de gerilememe'nin' kitabını yazmış bir atın sürat yarışı 1400'de ne işi var?
Tek bir şekilde işi olabilir o da 1400 metre boyunca sürekli teşvik gitmesi..
Bir de ne görelim, üzerinde Kocakaya ve safkana öyle doğru bir biniş yapıyor ki, bugün U.Polat değil de kendisini çok iyi çözdüğüne inandığım Kocakaya üzerinde olsa KOZBEYİ için sizlere ' yılın bankosu ama burun, boyun ya da yarım boyla kazanacak' derdim.
Herneyse, 800'de teşviğine , 600'de ise tamamen tepinmeye ( çok doğru olarak) başlayan Kocakaya, AKINŞAH'a kendini göstermeye çalışıyor çünkü yan yana geldiklerinde geçilmeyeceğini biliyor, ancak yukarıda yazdım ya, sabit tempo ve hantallığın kitabini yazmış at diye, ne yazık ki 1400'den dolayı tekrar tazeleyecek mesafeyi bulamadan yarış bitiyor.
Buna rağmen yarış biterken AKINŞAH'ın dışına çıkıp tekrardan gelmek istemesi işte bu yarış için bize anahtarı veriyor.
Şimdi bu atı bu kadar neden anlattım? Hani yukarıda Müslüm'ün binişine yanlış dedik ya, U.Polat öyle bir jokey ki bu atı son 400'e kadar saklayıp kısa sprint deneyebilir..
Sonra ne olur biliyor musunuz? At elinde kalır, yanından aniden geçerler ve sizler de bana 'Bu Berkay da amma masal anlatmış yahu' dersiniz :)
Kazanacak olsa bile KOZBEYİ ve U.Polat birlikteliği gördüğüm en saçma birliktelik olduğu için safkanı tek yazmıyorum.
Ha olur da birileri U.Polat'a bu ata 800 tabelasından itibaren hiç yorulmadan güçlü teşvik yapılması gerektiğini anlatır ve o da stilinin dışına çıkıp uygularsa o zaman tebrik etmesini biliriz.
Bu yorumu detaylı okuyanların bu yarışı da dikkatle izlemesini önemle rica ediyorum.

Safkana olan güvenim, yani AGF'si: % 65 ancak U.Polat'a olan güvenim ( sadece bu safkan için ) : % 15














ZÜMRÜTHAN: RUNNER BULL ve MCADAMIA 1600 metre mesafeli yarışı 1-2 bitirirlerken ZÜMRÜTHAN'ın toparlanmasını bekledik.
Kısa ve orta mesafeyle alakası olmayan, yukarıda KOZBEYİ için anlattığım 'hantallık ama güç ve dayanıklılık' özelliğinin öncülerinden biridir ZÜMRÜTHAN..
KOZBEYİ'nden farklı olarak çimcidir ve kafayı almaz..
Önceki yarışında bu özellikkerini anlatıp kendisini tek önermiştik ama SERHUNCAN ekstra koşunca yanıldık..
Ama tabi uzun mesafeli yarışta SERHUNCAN Ankara'da baya sınıf bir safkan.. Yani ALLA TURCA'larla koşmaya benzemez.
İlk başta yarış yavaş geçer, ZÜMRÜTHAN yetiştiremez falan diye korkmuştum ama bir ayrıntıya çok odaklanmamıştım.
Neydi o biliyor musunuz? Mesafenin tam 2200 metre oluşu..
ZÜMRÜTHAN ciğeri daha 1000'in oralarda açılması gerekilen tam bir uzun mesafe atı.. MCADAMIA, ALLA TURCA falan da aksine hızlı ama dayanıksız atlar..
Örneğin MCADAMIA ister kafayı alsın, ister 2-3 gitsin düzlükte bir anda vites arttırıp bi 2-3 boy yapacaktır ama o sırada ZÜMRÜTHAN'ı daha yeni gücünü alırken izliyor olacağız.
Ritmini bulduğunda ise bu mesafede MCADAMIA'nın ZÜMRÜTHAN'a direnme ihtimali yok.
ZÜMRÜTHAN BANKOMDUR..


Güvenirlilik, yani AGF'si: % 85














TURBOCU: Bu sezon bu attan bıktım çünkü yıldızımın çok da barıştığı söylenemez ama bu yarış için şunu söyleyeyim; 'pes artık, anca bu kadar olur'..
Bunu neden söylüyorum çünkü yarışı 2.likte takip edecek at bile yok..
TURBOCU baya baya İngiliz süratlerine ulaşabilen, özellikle önde boş kalıp düzlüğe sermayeli çıktığında yakalanması neredeyse imkansız olan atlardan..
Sprinterere bakın, 16 gün önce ERBABAM varken yanına sokmadığı ONNUMARA, bir senedir kazanamayan 60 kilolu kısa sprinter ALİŞİRİNOĞLU , yine çok kısa sprinte sahip güçsüz isim TEMİZKAAN, yalandan form tutan HÜNKAROĞLU, 2.3. kalan İDEALİST ve henüz toparlanma aşamasında olan ÖZREİS..
Önde bomboş kalmış TURBOCU'yu bunlar mı yakalayacak? - Hiç sanmıyorum..


Güvenirlilik derecem, yani AGF'si: % 60














NEW DAY: Son yarışını izleken, yarışın her yerinde 'bu yarış 1.olma, seni bir sonraki yarış cazipken tek yazayım' diye iç geçirdim..
6 ay aradan sonra gördüğü tek bir yarış vardı, o da alakası olmadığı 1300 metre mesafedeydi..
Son yarışına tek yarış görmüş şekilde giren NEW DAY yarışın her yerinde çok sağlıklıydı ama o gün için yetersizdi.
Resmen her yeriyle bize 'bir sonraki yarış kazanmaya hazırım' diyor ve kondisyon olarak henüz % 100 olmadığını söylüyordu.
Artık tamamen hazır duruma geldiğini düşündüğüm güçlü sprinterden bugün harika bir yarış bekliyorum.
E.Tunç inmiş, A.Sözen binmiş, daha ne isterim ki?
Bu at kazanırsa ve ben kendisini tek yazmazsam kahrolurum ama denk gelecek başka bir program bulamadı ya ona yanarım :)

Güvenirlilk derecem: % 68









ALTILI ŞABLONUM:

1.AYAK: 3,2,8,5,1,7,6
2.AYAK: 5,3
3.AYAK: 4,,,5,3,2,6
4.AYAK: 4
5.AYAK: 2,,,7,8,5,3,6,4,1
6.AYAK: 4,,,3,6,7,1

 

Yorumlar

#1 - Zodiac - 29.08.2017 13:55

Emeğine sağlık umarım karşılığını alırız .olmazsada canın sağolsun BERKAY BEY

#2 - Erlifemne - 29.08.2017 13:45

Berkaycım 1.altılı için bir şeyler çıktımı

#3 - Erlifemne - 29.08.2017 13:34

Selam Berkay.
Öncelikle başarılı yorum ve kurgular için teşekkürler.
Takma kafana, bu günler arife günleri olsun nasıl olsa Bayramlar gelecektir.
Sorum ;
Bayram öncesi genelde Bayram harçlığı tabir edilen neticeler olur mu.?
kurgular için önemli.!

#4 - west_35 - 29.08.2017 13:33

Berkay 2. Koşuda yetim Ahmet için görüşlerini alabilirmiyiz ilk yarışını kaçarak kazanmış

#5 - Merdal16 - 29.08.2017 13:22

Hadi be Berkay bugün olsun. Şansımız açık olsun. Sana da kolay gelsin.

#6 - hasbelkader - 29.08.2017 12:04

At koşar baht kazanır.
Berkay yazar biz kazanırız.

Bunun başka formul yoktur. Berkayın kıymetini bilmek gerekir...

#7 - king_river - 29.08.2017 2:33

Mükemmel analizler. Bunları okumak bile yeter, tutmuş/tutmamış buna asla bakmam.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için önce giriş yapmanız gerekmektedir.