DUYURULAR

GAZİ ÖNCESİ SON DURAK - 3 HAZİRAN İSTANBUL Kategori adları

GAZİ ÖNCESİ SON DURAK - 3 HAZİRAN İSTANBUL


Öncelikle böylesine güzel bir program varken birinci altılıya bulaşıp bütçenin önemli bir kısmını kaybetmemek gerektiğinin uyarısını yapayım..
Yeterince efor sarfettiğim için hem sizlerin hem de kendi iyiliğim için ilk üç koşuya bakmadım.







Birinci ayakta; hep söylediğim ve zaten herkesçe bilinen bir şey var; G.Kocakaya'nın kolay tempoda giden, narin yapıya sahip kısa sprinterlerle olağanüstü uyumu..
Yüzlerce yarış sayabilirim ama yakın zamandan örnek verecek olursak; PAN REKA.. Bazen bazı atlara teşvik de yapsan aynıdır, tuta tuta gelsen de aynıdır, belli bir sprint mesafeleri vardır, asla üzerine çıkamazlar.
İşte G.Kocakaya tam da bu tarz atlarla,  anlayamayacağımız bir dilde konuşur.. 
Tabii ki bu satırları sebepsiz yazmadım,
NAÇAL'a getireceğim sözü..
NAÇAL kısa adımları ve narin yapısıyla bir ara açık yarışlarda boy gösterse de, kaliteli ama sonuçta sıradan bir handikap atıdır.
Bu atın yarış kazanabilmesi için Handikap 16 falan koşup, sıkletinin ağır olmaması, mesafenin 1600'ü geçmemesi ve üzerinde de G.Kocakaya'nın olması şarttır.
Bugün tüm şartlar bir araya gelmişken benim net olarak favorimdir.. Bakalım efsane saklambaç sürüşü, 1.lik için yetecek mi?
7 numaralı
VICTORY FLIGHT'in son 4.lüğü, bugünkü yarışın favorisi ACCELERATION kadar konuşulmadı.. Çünkü neden? ACCELERATION ciddi aksilikler yaşadı ve biraz da Karataş yalakalarının 'H.Karataş olmasa devrilmişti ve asla bu sprinti yapamazdı' algılarından dolayı..
Gerçekten de ACCELERATION çok ciddi aksilikler yaşadı, kazanacağı yarış zora girdi vs.. Peki bu sprint bu kadar abartılmalı mıydı?
Bence hayır.. Çünkü inanılmaz yüksek bir tempo vardı ve en geriden gelen sağlam son veren bir at kazanacaktı..
Grubun en güçlü ve oralara kadar gücü harcanmamış gelen atı da ACCELERATION'du.. Bugün de çok şanslı evet ama VICTORY FLIGHT?
Belki devrilme tehlikesi falan yaşamadı ama binicisinin sert temponun farkına varmayıp safkanı dışarıda kendi halinde bırakması sonucu iyi yer tutamamış ve 60 kg sıkletine rağmen fotoya hiç fena girmeyerek 4.lük elde etmişti.
Aynı atın bugün 52.5 kg sıkletiyle yarışacağını görüyoruz ki aşama kaydetmiş olması da kuvvetle muhtemel..
Dolayısıyla her ikisine birden şans vereceğim ama
ACCELERATION'u, VICTORY FLIGHT'in önüne alırsam büyük haksızlık etmiş ve de kendimle çelişmiş olurum.

Bu üç attan az hata yapanın kazanacağını düşünüyorum ama bir safkan var ki, belki sadece güzel bir yarış yapıp gcü yetmeyerek kazanamayacak ama önermeden duramadım; 12 numaralı
TORPEDO..
Aynı yarışta skandal bir sürüşe kurban giden, buna rağmen elinden geleni yaparak sonlarda mücadeleden düşmeyen safkan, 200 metre uzayan mesafe aleyhine olsa da bu kez çok daha formda bir jokeyle yarışacak.
AZİZOĞLU ve JETTAY ikilisinin arkasında 3.4.lükte gidip, kısa ama seri sprintiyle çok etkili koşmasını bekliyorum, DİKKAT..









KISRAK KOŞUSU'nda;


COSMIC DANCER: Kitapçı ekürisinin safkanlarına her zaman büyük sempati beslemişimdir.. Hepsi de at güzeli ya da dünya yakışıklısı olurlar..
WOLFS SON, CICCINNATI KID, FLIERS FANTASY vs..
Bu açıdan, COSMIC DANCER de ilgiyle takip ettiğim ve son yarışında pür dikkat izlediğim bir isimdi.. Asla 'kötü koşmuş' diyemeyeceğimiz ama 'fevkalade koşmuş' hiç diyemeyeceğimiz bir yarış yapmış.
Uzayan mesafenin lehine olacağını düşünüyorum, bence şansı var. ( Geç çıkıp en gerilerde gidecek )



DAKOTA: Hayatının ilk çim yarışında binicisinin ısrarla liderliği istemesi, gereksiz yere yüksek tempolara çıkarıp üstüne bir de dışarılarda bıraktığı safkana aşık olmuştum.. Çok uzun bir ara verip geri dönüşü sentetikte olunca 'acaba' demiştim ama safkan aslanlar gibi koştu ve ezici bir şekilde kazandı.
Daha sonra hem kısa çimde hem de uzun çimde süper yarışlar koşan kısrak, eğer yarış içerisinde yaramazlıklar yapmazsa bana göre koşunun sürprizini gerçekleştirebilecek potansiyelde.. ( Muhtemelen 5.6.lık civarı yer tutmaya çalışacaktır )



FUNNY FAMILLIAR: Her fırsatta boşlukta kazandığını iddia ettiğim, son yarışına 1.05 girip neredeyse 'gelmez' dediğim safkan için yarıştan sonra 'layığını buldu' tviti atmıştım.
Atlara bu kadar takıntı yapmak belki yanlış biliyorum ama fanatiklik bu işin doğasında var..
Benim gözümde uzun mesfe atı olmayan, yarış boyunca kendini gösterecek ama kazanamayacak isimdir.. ( 4.5.likte, en iyi yerde olacak )




GRAYAMAZON: Son yarışında hem PERI LINA hem de VALENCIA tarafından adeta bozguna uğratılmış bir isim.. Uzuncu desen değil, kısacı desen değil..
Ama şundan net eminim ki, ayaklarını kaldırarak atan bu ata dünyada en son binecek jokey S.Kaya'dır..
Özcan'ın sert bir şekilde girişmesi gerektiği safkan asla kötü at değil.. Hatta GRAYSTORM'un dişilerdeki bir tık alt seviyesi..
Özcan'dan dolayı şablonumda bulunduracağım.. ( Çok sert başlayıp liderlik hamlesi yapmasını, daha sonra ele alarak 3.4.lükte gitmesini bekliyorum )




HAFO: Dişi Tay Deneme koşusunda benim çok şey beklediğim bir isimdi ama İstanbul pistinde hiç ama hiç işlemedi..
Yine de kendisinden kolay kolay vazgeçmem çünkü hiç de öyle küçümsenecek bir tarafı yok..
Bir kere, erkek gibi eşkali var.. Bunu da geçtim, müthiş bir gücü..
Kendisini geçen yarışında unutturan bu safkan çok ters bir yarış koşabilir, DİKKAT.. ( Geç çıkıp en gerilerde gidecek )


KEMANCI KIZ: Net olarak 'hiç olmaz' diyebileceğim iki üç attan bir tanesi..  ( En gerilerde gidecek )



LET HER GO: Bu tip atlar böyle yarışları kazansalar bile bu daha iyi veya daha güçlü olduklarından değil, jokey sürüşlerinden kaynaklanıylr..
LET HER GO benim gözümde fena olmayan ancak gücü son derece sınırlı bir isim.. Fakat Karataş'ın gücü sınırlı atları çok doğru sürerek onlara ekstra katkı yaptığını biliyoruz..
Bana göre KISRAK Koşusu galibiyetinin yakışacağı bir isim değil ama şansı yok diyemem.. ( Orta sıralarda gidecektir )



 

MASSANDRA: KISRAK koşusunun yükünü çekeceğini tahmin ettiğim isimdir.. Muhtemelen koşuya tempo verecek,düzlükte de olduğu yerde sayarak gerilemeye başlayacaktır.. 



MISS PLANET: Aracı ekürisinin form düşüşü hızla devam ediyor.. MISS PLANET gibi atın 10.olduğunu da gördük ya, daha da yorum yapılmaz herhalde.. Üstelik jokey hatası yok, yarış içerisinde şanssızlık yok vs..
6.7.likte gidip, bir ara kendini gösterip, sonlarda tükenerek tabela dışı kalacaktır..




MOLTO BENE: Potansiyelini, 2 yaşındayken maiden sonrası KV yarışlarda süper performanslar sergileyerek gözler önüne sermişti zaten..
Uzun aradan sonra sentetikte çıktığı yarışını dinçlikle kazandı, sonrasında 2,5 aylık bir ara daha verdi..
Karataş'a rağmen beşinci at falan çıkan safkan bana mısın demedi ve en dışarıdan müthiş bir son vererek kazandı..
Bu seviyelere çıkabilir mi bilemiyorum ama sprintini tutturabilirse bence şanslı olur ( En gerilerde gidecektir )



PANTA RHEI: Bana göre kumda devam etmesi gereken, çimle alakası dahi olmayan güçsüz bir isim.. Ayrıca bence mesafeyle de alakası yok.
3-4 boy startta kalıp son yarışında liderliği almış ve kazanmıştı.. Yine aynı şeyi mi denemek isterler bilemiyorum ama normalde geç çıkıp bekleme yapan bir at.. Gidişatta emin değilim ama 1.lik şansı olmadığına eminim..




PERİ LİNA: KISRAK Koşusu'nda benim üç favorimden bir tanesidir.. Mesafeyi tutup tutmayacağı soru işareti evet ama safkan çok güzel bir şekilde arttırıyor..
Bu yarışta birden fazla kaçak olmadığı için bence MASSANDRA arkasında, dışarıda 3.4.lükte gidip düzlükte vitesi arttıracaktır..
Hadi dediğinde yürüyen ve son 150'lere kadar da hiçbir yerde durmayan bu safkan yarışı kısaltabilirse bence birinciliğin en güçlü adayı olur.
S.Kaya'ya rağmen bu safkanı yazmadan asla yapmayın..




PERSISTANCE: Benim, KISRAK Koşusu favorim işte bu safkandır..
Bana sorarsanız 1400-1600 ve hatta 1900 bile bu safkana kısa gelir.. Dişilerin dayanıklısına bayılıyorum, işte PERSISTANCE tam da hayran olunacak özelliklere sahip..
Fuleli aksiyonları ve dayanıklı yapısıyla uzayan mesafelerde daha iyi koşacağını iki yarıştır fotoya girişiyle belli eden safkan bence ilk kez bugün gerçek gücünü koşabilecek fırsatı yakaladı.
Kazanması benim açımdan çok ama çok normal sonuç olacaktır.. Favorim..




RUN FOR DERYA: G.Kocakaya'yı bu tarz yarışlarda gördüğümüzde ata bakmadan çarpı atmak gerekir.
Çok farklı bir kantarmaya sahip bu jokey, bazı atları çok iyi çözebiliyor..
DERYA çok iyi sürebileceği tarzda bir at gözükmüyor ama sonuçta ÇALDIRAN 4.sü ve son yarışında da fotoya girişi fena değil.. İhmal etmemek gerekir.




SPREAD THE JOY: Son yarışında, biraz vasat bir grupta olsa da ayakları çapraz olurcasına sprint yapan ve fotoya süzülerek giren bu kısrak beni çok etkilemişti.
Tabi o yarışı kazanınca ben de ilgilisi olsam böyle bir koşuya kaydolurdum çünkü sonuçta safkan 2200'de kazandı, istediği kadar grup uygun olsun.
Bu yarıştaki çoğu hemcinsleri kısacı olduklarından ben bu safkana gerilerde de olsa şans vereceğim.. ( Kötü çıkıp en gerilerde bekleyecek )


ŞEKER HANIM: Benim bırakın 1900'ü, 1600'de bile bu tarz gruplarda yazmayacağım bir isim çünkü sınırlı gücü var ve net kısacı..
2200 metre mesafeli bir yarışta mücadelesi en fazla tabela için olur.. ( 6.7.likte gidecek )




VALENCIA: Hayatı boyunca katıldığı dokuz koşunun yedi tanesini kazanma başarısı gösteren bu safkanın bugün bu mesafede eksik koşup koşmayacağını çok merak ediyorum.
Böylesine ezici kazanan ve yarış 1600 olsa herkesin sorgusuz sualsiz güveneceği bu isim  bana sorarsanız uzunda yokları oynayacak ama iddia etmiyorum tabii ki..
Şans vermeden elbette olmaz.. ( 5.6.lık civarı gidecek )




Gördüğünüz gibi yarışta MASSANDRA dışında kaçak at yok..Tabii ki yeni taktikler geliştirilebilir ama normalde bu yarış her türlü rolanti geçer.. Kalabalık gibi gözüktüğü için bu detay atlanır ama durum böyledir..
Favorimiz PERSISTANCE'ye gelince, kazandığı az atlı yarışlarda kafayı almıştı, ondan sonra da buna hiç fırsat bulamadı..
Bugün arap temposu olmaması halinde kendisinden liderlik falan beklemiyorum ama rolanti geçerse en azından en gerilerde de kalmamalı, önlere gücünü harcamadan doldurmalıdır..
Rolanti tempoda önlerde gidecek bir PERSISTANCE'yi hayal ettiğimde ise sadece 'of of' diyorum..













Üçüncü ayakta; geçtiğimiz sene Kısrak koşusunda pek bir varlık gösteremeyen
MISS HELIN 'mesafeye gitmez' diye düşünürken 1900 metreli NENE HATUN koşusunu çok kolay kazanınca herkesi yanıltmış oldu.
Safkanın 1400-1600 atı olduğu kesin ama uzun mesafeye yatkınlığı da var.
GINA MONTANA'nın tempo vereceği MISAE'nin de ona uymayarak 2.likte kalması gerektiği yarışta Özcan her zamanki yerinde, bariyerde 3.lükte olacaktır..
MISS HELIN'in düzlükte ayaklarını göremeyeceğiz ama bunu son 200 metre kala da sürdürebilecek mi ondan emin değilim.. Zira düzlük sprintini bu mesafeye yayamayabilir.
Normalde bu formuyla yıkmazdım ama işte mesafe.... Yine de favorimdir.

 

Alakası olmadığı mesafede gördüğü yarıştan sonra istediği mesafeye çıkan ve bugün çimde ilk kez Karataş ile yarışacak olan TARSUS BEYAZI artan kondisyonuyla çok şanslı..

Formda kısrak
TATVAN İNCİSİ ile biraz hantal yapıya sahip olsa da bu mesafelere bayılan güçlü kısrak MISAE sonraki rakiplerdir.












Dördüncü ayakta; banko olarak önereceğim isim 8 numaralı
TRAKYA ATEŞİ olacaktır..
Bu yarışta ya tutmadığım pek çok safkanı yazarak riske girmeyecektim ya da hazetmediğim ama mantıken en şanslı olan safkanı tek yazacaktım..
TRAKYA ATEŞİ'ni şu açıdan beğenmiyorum; çok kolay tempoda önlerde gidip, 600 ile 200 arası hala kolay temposuyla sprint yapan ancak sonrasında teşviğe başladığında arttıramayan atlar oldum olası hoşuma gitmemiş ve güven vermemiştir bana..
Hatta TRAKYA ATEŞİ nadiren de olsa sprintini uzun sürdürdüğünde şoka girerim..
Fakat bu safkan bunu yapabiliyor.. Çok değil, geçen sene yine bu mesafede TANATAR, KIRDENİZ, AZMİ REİS, AMANKAYA , ABUŞ, ULUER hepsi varken kazanma başarısı göstermişti.
Yine geçen sene, CANKARDAŞLER'in olduğu yarışta UÇARER arkası 2.olarak şahane koşmuştu.
Bugünkü rakiplerine bakıyorum, MAVİDALGA ve DÖVER daha yeni koştular, üstelik kaçsalar olmaz bekleseler olmaz..
SAHİPBEY iyi hoş tamam ama DÖVER kamçı sopa kaçarsa 2.likte gidip de etkili olabilecek mi soru işareti..
GÜMBÜR zaten bu mesafede, bu kiloyla çok zorlanır.. RODOSTO benim gözümde handikap atı..
Burada korkacağım tek isim olur o da UÇARER ancak o da henüz kıvama gelmedi..
Hal böyle olunca, senede bir en kötü KV kazanan TRAKYA ATEŞİ'nin kazanacağı sonucuna vardım.
Tabi şunu da ekleyeyim; Ankara'da katıldığı son G1 TBMM koşusunda, dışarılarda kalıp erken yürümesine rağmen baba atlarla bir süre eşdeğer sprinti atması da ne kadar formda olduğunu gösteriyor..
BATMANASLANI, SAADIN GÜCÜ, ALTINCI HİS grubundan buraya gelip 1400'de bu atları geçmek bence zor olmayacak.
TRAKYA ATEŞİ BANKOMDUR..











SAİT AKSON KOŞUSU'nda; banko olarak önereceğim isim 6 numaralı
HEP BERABER olacaktır..
Erkek Tay Deneme'yi rakiplerini sürklase ederek kazanma başarısı gösteren safkan için inanılmaz bir gidişat avantajı oluştu.
Ben açıkçası bu kadarönde boş kalacağını gram düşünmemiştim.. Yarış sonrası birkaç tweet okudum da, safkanın bu yüksek tempolara rağmen kazanıldığı konuşuluyordu.
Rekor yapması, tempoların yüksek gözükmesi vs tamamen pist veya çimlerin kısa kesilmesiyle alakalıydı..
HEP BERABER hiçbir şey yapmadan liderliği aldıktan sonra adımlarına bakarsanız hiçbir yerde nabzının yükselmediğini anlayacaksınız.. Yani safkan rolanti tempoda kaçtığı için yakalanmadı bence..
Peki tam 600 metre uzayan mesafede ne yapacak? Açıkçası ben uzunla alakası olmadığını düşünüyorum HEP BERABER'in..
Peki neden bankom? Birincisi burada uzuncu tek bir at bile yok, sadece mesafeye biraz olsun yatkınlık var, o da diğerlerine nazaran..
Yoksa bence RYTHM DIVINE de, MISTER GORKEM de dayanıklı yapıya sahip değiller.
Hani şu meşhur playstation oyunu vardı, bizim jenerasyon bilir, Gallop Racer.. Orada atların özelliklerini 100 üzerinden puanlayan bir sistem vardı.
Örneğin Speed ( Hız ) : 79,  Stamina ( Dayanıklılık ) : 76,  Power ( Güç ) : 74 falan gibi.. 
Ben bu üç atı puanlayacak olursam;

MISTER GORKEM; Speed: 80  Stamina: 75  Power: 75

HEP BERABER: Speed: 88  Stamina: 70   Power: 74

RYTHM DIVINE: Speed: 83  Stamina: 77  Power: 76


Peki bir de bu seneki atların vasatlığını ortaya koyacak bir örnek verelim:  2015 Gazi koşusu galibi: RENK..

RENK: Speed: 82  Stamina: 91  Power: 93 , daha da geriye gidip ANATOLY'lere girmeyelim, hepsi 99 çıkar çünkü :)

Diyeceğim o ki artık uzuncu, dayanıklı atlar yetiştirilmiyor.. Hız faktörüne dayalı, ivmelenen atlar alakaları olmadığı mesafelerde gövde gösterisi yaparlarken orijinci abilerimiz de şu uzuncu bu anneden yatkın vs gibi saçmalıyorlar..
Herneyse, yarışa dönecek olursak, madem ki Emma yavrusu PIANO SONATA 250 metre vites arttırmayla Gazi kazanıyor, biz de dayanıklılık ve güç faktöründen vazgeçip HIZ faktörüne yöneliriz..
Buradaki atlar arasında bence en hızlısı HEP BERABER..
Yarışta normalde kaçak bir at yok ama bu tip yarışlarda tansiyon yüksek olduğu için hiç beklenmeyen bir at sert tempoyla kaçabiliyor..
Örneğin İSHAKBABA daha önce çok yüksek tempoda kaçmıştı.. Oğuz Yalçın ekürisinden çıkma RYTHM DIVINE ve zaten ekürinin atı SUPERSTAR için buna değer mi bilemiyorum.. Çünkü İSHAKBABA kendine koşarsa bir yerlere gelebileceği düşünülebilir eküri açısından..
Peki diyelim ki iSHAKBABA gitmedi, kendine koşuyor, o halde kim gidecek?
LAST SHADOW olabilir, BURAKŞAH olabilir, EMPEROR SION olabilir vs ama açıkçası çok da bir önemi yok, zira Kahraman ekürisi gidip de HEP BERABER'i set tempoda kaçıracak hali yok.
Ha tabi ki düşük tempoda geçerse ekstra şanslı olur çünkü safkan liderliği alsın veya 2-3-4 gitsin, düzlükte vitesi anormal derecede yükseltiyor..
Ben düşük bir tempo beklediğim için HEP BERABER'in müthiş seri adım yapısıyla , mesafeye rağmen yakalanmayacağını düşünüyorum.

Bana göre kendisini geçebilecek tek at, uzun mesafe atı olmadığından emin olsam da
RYTHM DIVINE olabilir.












ALTILI ŞABLONUM:

1.AYAK: 6,7,4,12
2.AYAK: 13,5,12,,17,2,1,10,7,4,14,15
3.AYAK: 7,8,3,2
4.AYAK: 8
5.AYAK: 6,,12
6.AYAK: 12,5,8,2,10,13,6

Yorumlar

#1 - king_river - 03.06.2018 14:05

Şiir gibi yorumlar. Teşekkür ederiz.

#2 - HAYATIMIZ MUSLERA - 03.06.2018 13:31

Emeğine ve yüreğine sağlık ustadim berkay kurt farkı budur

#3 - hellboy1971 - 03.06.2018 13:25

Emeğine sağlık Berkay karşılığını da alır mutluluğun pekişir umarım. Sağlıcakla kal.

#4 - erdem_ist - 03.06.2018 13:25

Emeğine sağlık prens

#5 - BERKAY KURT - 03.06.2018 13:20

Ceco; BEJANONA ve BUGLEM yeterli gözüküyor..

skywonder3434; çok teşekkür ederim..


Ardatunahakan; selamlar sevgiler..

#6 - Ardatunahakan - 03.06.2018 13:12

Yüreğine sağlık berkay bey izmirden saygılar bol şanslar

#7 - skywonder3434 - 03.06.2018 13:10

Helalll olsun kardesimm BERKAY NASİL Bİ ANALİZ WE YORUMDUR ..NASİL BİLGİ HAZİNESİSİDİR SENİ COKK TAKTİR EDİYORUM MUAZAM BİLGİLERİN KARDİSİNDA SANA SADECE HELALLL OLSUN DİYORUMM .....

#8 - Ceco - 03.06.2018 12:02

Bol şans doktor. Fakat senden ricam daha 1 saat var göz ucuyla yedili plase ayağına tuttugun atları söylemen olacaktır eğer uygunsan lütfn. tşk.

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için önce giriş yapmanız gerekmektedir.