DUYURULAR

BU KEZ OLSUN - 5 EYLÜL KOCAELİ Kategori adları

BU KEZ OLSUN - 5 EYLÜL KOCAELİ


Kocaeli'de bugün özellikle çok iyi analiz ettiğimi düşündüğüm iki ayak var. Bunlardan bir tanesi banko, diğeri ise en zor ayakta iki at.
Özellikle iki at geçeceğimiz yeri atlatırsak, tekime güvendiğim için işin % 80'lik kısmını bitirmiş olacağız.





Birinci ayakta; öyle enteresan bir durum var ki padokta jokeyler ilgililerinin yanlarına geldiklerinde kendilerine aşağı yukarı söylenecek şey şu: 'Atımız çok iyi durumda, İyi çık, 2-3 git, atı yarışa tam anlamıyla bi başlat şöyle, 600'de de yürü.. Ama kesin 2-3 git bak ha! '
Yarışta şöyle gerilerde kolay tempoda gidip sonlarda da bitiricilik yapabilen bir tane at görsem adeta balıklama atlayacağım üzerine ama yok.
BABALARINBABASI kaçarak kazandı, önde bekledi 3.oldu.. İlk 3 içerisinde git diye direktif geleceği kesin..
APASBEY önde bekledi, daha 800'de kafayı alıp yürüdü, sonlarda emeklese de geriden gelen at olmadığından uzak kazandı. Böyle her şey yolundayken aynı şeyi yapması istenecektir.
BAYKOÇ normalde yukarıda tanımladığım 'balıklama atlayacağım' safkan tipine uyuyor ama o da Kocaeli'de başarılı olduğu 2.likte GEDİZKAYA ile önde tek at gibi gitti.. Bugün aynı taktikle yarışma ihtimali çok yüksek.. Yani müthiş yaratıcı olan meşhur 2-3 gitme taktiği!..
KIZGINDEMİR Furkan gibi zeki bir jokeyle bile kamçı sopa liderliği almak istiyor, alana kadar adeta dayak yiyor.. Kazandığında da bunu yaptığına göre şapkadan tavşan çıkartmak istemeyeceklerdir.
ABUZERHAT Ankara'da hep 2-3 gitti, bazen erkenden kafayı aldı.. BOĞAZLI da öyle, 2-3 gidip uzun sprintle sonuca gitmeye çalışan atlardan..
ATEŞİN HIRSI ve CÜRCEVELİ de çok seriler.. BREDELAL ile GAZANFER ise daha ziyade ön grubun içerisinde bekleyen atlar.
Hal böyle olunca burada riske girmem söz konusu bile değil.
Grubun en güçlü atları BABALARIN BABASI ve BAYKOÇ ancak yarış taktiklerinden dolayı burada kimseye güven olmaz.








 

 

 

İkinci ayak; yazımın girişinde bahsettiğim, geçtiğimiz takdirde işimizi çok kolaylaştıracak analizimin olduğu koşu..
Süre bakımından en fazla emek harcadığım yarış oldu diyebilirim, iki atla geçemezsek büyük hayal kırıklığı olacak.
Rakiplerinden bugün için çok daha ön planda tuttuğum iki at; 7 numaralı
IAN TAPP ve 9 numaralı BEUGAZON..
Bu iki safkanın daha önce birlikte start aldıkları koşu tarihlerine baktım çünkü bu, yaptığım analize göre çok önemliydi.
Yarışta kaçak bir safkanın olmaması, koşunun süratli tempoda geçmeyecek olması en güvendiğim faktör..
Gerçi son dönemde bunları açık açık yazınca TURBOCU'dan kafayı alan TEMİZKAAN, KIZILHAN'dan kafayı alan BURAKŞAH görünce güvenim de kalmadı ama biz doğru bildiğimzden şaşmayalım.
Şimdi, şunu net olarak ortaya koyalım; IAN TAPP poposu kalın, start problemi olan, liderliğe gelirken bile bunu 300 metre sonra anca yapabilen bir isim.. Son derece hantal ancak bir o kadar güçlü..
1700'de yarış istediği kadar rolanti başlasın ya da sonradan rolantiye dönsün, en kötü 3 boy startta kalacağı için dışarıdan doldurarak liderliği alması zaman gerektirecektir.. Bunu yaptığında ise ilk 4 içerisinde gidecek atlar biraz sürat yaparlarsa IAN TAPP gereğinden fazla efor sarfetmiş olacağı için tam olarak 'önde boş kalma' gerçekleşmeyebilir..
İşte bu durum beni biraz düşündürüyor.. Yani sen git yarışın rolanti geçeceğini analiz et, kaçak olmadığını söyle ama IAN TAPP 5 boy geç çıksın, doldurarak kafayı alsın ve dinlenecek fırsatı bulamadan düzlüğe yaklaşılsın..
Mesafe 1900 ve üzeri olsaydı bugün IAN TAPP için kredi çekmeyi bile tavsiye edebilirdim o derece :) Çünkü öyle bir durumda herkes temkinli davranacak ve IAN TAPP tıpkı son yarışında yaptığı gibi yavaşça doldurarak liderliği alacak ve dinlenme fırsatı bulabilecekti.
1700'de bunu yapmak biraz daha zor olsa da yarışta kaçak at olmamasına ve ULAN BATOR'a binişiyle beni hayretler içerisinde bırakan formda ve atın stiline uygun jokey Tokaçoğlu'na güveniyorum.. ( Bu arada 12 senelik yorumculuk hayatımda sanırım ilk kez 'Tokaçoğlu'na güveniyorum' cümlesi çıktı)
Herneyse, IAN TAPP için korkularımla birlikte neden bu kadar tuttuğumu umarım anlatabilmişimdir.
Gelelim en az IAN TAPP kadar tuttuğum diğer safkana; BEUGAZON..
Sevdiğim karakterde bir at değil aslında ama bugün öyle şartlar yakalamış ki 'daha ne olsun' diyorum adeta..
KÜLÜNK SULTAN geç çıkıyor, sonradan önlere doldursa bile gerilerde takip ediyor.
COMFORT ZONE daima 3-4-5 gidiyor. MISTER RAIN orta sıralarda gidiyor. TOYGAR net olarak en geride gidiyor.
BLUE POWER ve ALFAKIZI orta sıralarda takip ediyor. PARLAN gerilerde gidiyor. MENINA geç çıkıp en geride gidiyor.
DİLBAR hafif ağır start alıp ortalarda veya gerilerde gidiyor. DEMİRRIFKI ise en fazla 3-4-5 gidiyor.
Yukarıda dedik ya, IAN TAPP için mesafe 1900+ olsa 'yılın teki' diye, hah işte şayet IAN TAPP bu yarışta hiç olmasa, 1700 metre mesafe için BEUGAZON'a 'yılın teki' derdim.
Bu söylediğimden 'birbirlerini olumsuz yönde etkilerler' anlamı çıkmasın.. BEUGAZON yarışı 2-3 takip eden, 800'de arttırıp giden bi at..
IAN TAPP dışarıdan doldurduğunda Nevzat oralı olmayacak ve kendi temposunda 2-3 devam edecektir.. Benim tek istediğim şey, düzlüğe kadar tempo artmasın, birbirleriyle daha 800'den itibaren mücadeleye girmesinler..
BEUGAZON, IAN TAPP'ın dışından yürümekte acele etmedikçe geriden bir sprint gelmeyeceğinden de emin olurum.
Bu detaylı analizi yaptıktan sonra iki atla geçmeyi sanırım hak ettik.

Beni tek korkutan isim, sırf genç at ve Özcan diye
MISTER RAIN..











Üçüncü ayakta; banko olarak önereceğim isim 2 numaralı THE WORLD IS YOURS olacaktır..
Özcan Yıldırım'a bazen hayret ederken bazense hepimiz şapka çıkartıyoruz.
Misal, dün LADY CARINA gibi biraz bile tutarsan tempo arttığında toparlanamayacak atı gereğinden fazla tuttu ve safkan o sert gelişe rağmen 4.olabildi..
Başka bir yarışta ise tutarak giden ve saklaması gereken bir atı temposunun üzerine çıkartıp enseye bastığına çok kez şahit olduk.
Ama şu bir gerçek ki Özcan kondisyon olarak şu anda Türkiye'nin uzak ara 1 numaralı jokeyi..
Evet yarış zekası, tempo bilmeme, usulsüz davranışlar gibi pek çok eleştirilcek yanı var ancak uzun mesafede itlenmesi gereken bir atı Özcan'a verirseniz hakkından iyi bir şekilde gelir.
Sizlere daha önce yine aynı ekürinin CREED isimli safkanından bahsetmiştim.. Biraz bile ele alınmaması , sürekli itlenmesi ve ciğeri açılması gerekilen safkanlardan..
Birebir aynı karakterde olan THE WORLD IS YOURS tabi ki CREED'in birkaç üst versiyonu..
Kocaeli'de henüz hazır olmadan ve kendisine çok kısa gelecek mesafede start aldığı koşuda 6.olan THE WORLD IS YOURS gördüğü yarışlardan sonra en son Kocaeli'de 3.oldu.. FRENKLİ RÜZGARI ve BEDWULF arkasından hem de..
Daha sonra Özcan Bursa'da safkanı baştan sona itleyerek sürmesi gerektiği gibi sürdü vezor gibi gözükse de aslında çok kolay bir yarış kazandı.
Dediğim gibi sürekli itlenmesi gerekilen, 1000'in oralarda 'yattık galiba, at işlemiyor' dedirtecek ancak sonlara doğru herkes emeklemeye başlarken yeni yeni gücünü alacak cinsten bir at..
Kolay bir at değil, kolay temposuyla uzak da kazanmayacak ama bu jokeyiyle bu grubu bir şekilde geride bırakacak..
BANKOMDUR..










Dördüncü ayak; biraz keyfimi kaçıran bir ayak oldu açıkçası..
Düşünsenize, ilk ayağı hepsi yazdık, 6-7 lira ganyan geldi. Sonra ikinci ayakta, yani en zor ayakta hem çok cazip konumda olan atı yakaladık hem de iki atla geçtik, üçüncü ayakta favori olsa da tekimiz geldi ve karşımızda dördüncü ayak..
Normalde patlamasını ya da favorinin kazanmamasını bekleriz değil mi? Çünkü karakteri oturmuş atları süper analiz etmişken, Kocaeli'nin rezil maiden'ında çuvallamak istemeyiz.
Ne yazık ki favori safkan
TRY MY'in yanına yazacağım hiçbir rakibini doğru düzgün tutmuyorum.
'E o zaman atsana TRY MY'i tek' diyebilirsiniz ama bu o kadar kolay değil.. Altı kere berbat gruplarda koşup sürekli 2.3.olan bir atı sırf rakipler iyi değildiye tek yazmak, IAN TAPP- BEUGAZON ya da THE WORLD IS YOURS analizimi yerler bir eder.
Ben tüm planlarımı ikinci ve üçüncü ayağa göre yaptığımdan dolyı buraya çok at yazacağım.. Umarım TRY MY gelmez.
Bu arada yarışın teknik değerlendirmesini tek cümleyle özetleyeyim; TRY MY'in ilgilileri maiden hallerinden memnunlarsa ve maiden'dan çıkmamak için ekstra bir çaba göstermezlerse bu atın bunları geçmesi gerekir.
Biz bir ihtimal M.Çiçek'e, D.Aydoğan'a falan güveniyoruz yine de..



 








Beşinci ayak; hadi TRY MY'i yanında başka bir at tutmadan zorla yıktım ama bu koşudaki DERHADIR için durum hiç de öyle değil..
En iyi olduğu zamanlarda bile karakterine güven duymadığım DERHADIR artık 7 yaşına geldi ve eski formundan bir hayli uzakta..
Tabi üzerinde Kocakaya, onun ayarında çok ciddi bir rakibi yok vs ama sonuçta hem eski at değil hem de arası var.
'Gelmez' diyemem ama gönül rahatlığıyla çok at yazabileceğim karışık koşulardan bir tanesi..











Son ayakta ise; iki atı rakiplerinden çok daha ayrı kefeye koymamız gerekir.
Bunlar
PROXIMO ve SİNKIZI..
Eğer burayı bu iki atla geçerseniz ikinci ayakta korktuğum MISTER RAIN'i de ekleyebilme fırsatınız doğar, hatırlatayım.. Yine de at eklemek isteyenler bence ilk buraya başvursunlar.
PROXIMO gördüğü yarışlardan sonra kondisyonunu geliştirdi ve kazanmaya devam ediyor.
F.Yüksek ile sürekli dışarı kaçan ve sapma tehlikesi yaşayan safkan, artık ustalaşan jokeyi idaresinde bir şekilde toparladı ve güle oynaya kazandı.
Ben sonraki yarışında yine böyle bir durum yaşarsa O.Gökçe F.Yüksel gibi idare edemez diye düşündüm ve PROXIMO'dan biraz şüphe duydum ama hiç öyle bir şey yaşanmadı ve yine güle oynaya kazandı.
YAYLALI'nın önde boş kalacağı yarışta PROXIMO yarında tek bir at varsa o da SİNKIZI..
Yarışı 2.3.lükte götürecek olan kısrak, PROXIMO'nun kendisine ayırmasına izin vermez ve son 300'de falan luta girebilecekleri şekilde yan yana gelirlerse bence rakibine boyun eğmez.












ALTILI ŞABLONUM:

1.AYAK: 3,1,2,9,11,7,4,6,8 / 5,10
2.AYAK: 7,9 / 3
3.AYAK: 2
4.AYAK: 7,,2,5,3

5.AYAK: 4,11,9,5,6,8,2 / 7,10
6.AYAK: 5,8



 

Yorumlar

#1 - berkbey - 06.09.2017 12:35

muhteşem tahminler in için tebrikler kardeşim...

#2 - naklov - 05.09.2017 22:34

tebrik ederim berkay kardes yine son ayalta kaldik

#3 - Emrecan45 - 05.09.2017 21:41

Furkan yüksek at binmesin bu kadar olur satış göz göre yazıklar olsun haram olsun aldıkları para haram olsun hakkımız

#4 - medical - 05.09.2017 21:26

süpersin şampiyon :)

#5 - intarreda - 05.09.2017 19:37

Sana şapka çıkarıyorum kardeşim

#6 - Merdal16 - 05.09.2017 16:08

Bu kez inşallah olur. Bolca şanslar. Boş koşuda tuttuğun at?

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için önce giriş yapmanız gerekmektedir.