DUYURULAR

KEYİFLİ PAZAR - 13 MAYIS İSTANBUL Kategori adları

KEYİFLİ PAZAR - 13 MAYIS İSTANBUL


 DİŞİ TAY DENEME KOŞUSU'nda tüm taylar için yaptığım değerlendirmeler şu şekildedir:


COSMIC DANCER: Sentetik pist yarışında rakipsizliğe rağmen fena sayılmayacak bir performanstan sonra KV-8 1400 çim yarışta start alan safkan kulvarından 2.5 boy geç çıkış yapıp en gerilerde gitmiş, düzlüğün her yerinde ise sprint yapmıştı.
Peki nasıl bir sprint yaptı? Akışlı , ivmeli değil.. Sabit bir temposu var ve ara kapatacak bir at değil.
1400'den 1600'e uzaması lehine ve sonuçta son verebilen bir at ama bence gücü yetmeyecek ve yakın ara 5.6.lıkta kalacaktır.
Ben yazmayı düşünmüyorum.


FIREY ATES: Son derece vasat bir at, kesinlikle Grup atı değil..
H.Karataş ile start alacağı için plaselerden biri olacak ancak yarış içerisinde kusursuz sürülüp düzlükte olduğu yerde sayan isimlerin başında yer alıyor.
Usta jokeyinden dolayı kendini bi gösterir gibi olur ama bence kesinlikle son veremez..
Tabelaya girmesini beklemiyorum.. Yine yazmayı düşünmediğim atlardan bir tanesi..




GRAYAMAZON: Ben bu safkanın Ankara'da AKON'a geçildiği yarışını beğenip, geçen sene G1 Çaldıran'da kendisine şans tanımıştım ve 11.olmasına rağmen yarışını hiç de fena bulmadım.
Erkek atların yanında, gerilerde gitmesine rağmen düzlükte elinden geleni yapan, en azından bu yarışın favorilerinden VALENCIA'dan hiçbir farkı olmadığını gözlemlediğim bu safkan, daha sonra İzmir'deki bir yarışta Özcan'la liderliği alıp hiçbir yerde gerilememişti.
Bence tam bir 1600 metre mesafe atı.. Liderliği alma değil de, GRAYSTORM gibi 4.5.likte giderse hiçbir yerde tempo kaybetmediği için ben şanslı olabileceğini düşünüyorum.
Jokeyine rağmen şablonumda bulunduracağım..



HAFO: Çok yürekli ve psikopat güce sahip kısraklardan bir tanesi.. Maşallah erkek gibi..
Daha önce erkek rakiplerine kök söktüren, sprintini tutturduğunda geçemeyeceği kısrak tanımadığım HAFO benim DİŞİ TAY DENEME favorimdir..
Son yarışına 1.65 ganyanla katılan HAFO'yu A.Kurşun'un elinden alarak çok doğru bir hamle yapmışlar çünkü deyim yerindeyse katliama uğratmış safkanı.. Önemli bir yarışta favori bir ata binince eli ayağı titreyen jokeylerin başında geliyor.
Hayatı boyunca daima çok sağlam son veren bir at olmuştur HAFO.. Son yarışında nerelerde gitti biliyor musunuz?
Geç çıkmasına rağmen önce 7.8.liğe doldurdu, 600'de ise 3.4.lüğe elde geliyordu.. Bu ne demek? Ben atın gücünü ayarlayamadım, bari kolay gideyim teşvik yapmayayım da atın cevap veremediğini sansınlar demek..
Sen bütün gücünü 600'e kadar harcamış olursan sonra ROCKET GIRL seni alay konusu yapar..
HAFO asla önlere doldurmamalı, en gerilerde gitmeli ve o müthiş uzun sprintini sonlara saklamalıdır.. 2-3 boy geç çıksa bile eğer Akın Sözen acele etmezse ben kendisinden çıldırmış gibi bir sprint bekliyorum.
Favorimdir..


MALONES :   :) :)



MISS PLANET: Geçen seneki performansıyla bu yarışın net favorisi olacağı söylenen bu kısrak bu sezona ise hiç de güzel bir başlangıç yapamadı..
Önce VALENCIA'nın kazandığı bir yarışta çaresizce 5.lik elde etti, sonra ise PERİ LİNA tarafından eze eze geride bırakıldı.
Gün geçtikçe iyiye gitmiştir falan bilemem ama benim izlediğim bu tayda, daha doğrusu Aracı'nın hiçbir tayında kazanacak güç yok.
MISS PLANET için biraz kaçak güreceğim o yüzden.. Geçen seneki performansını hatırlatırsa çok şanslı, bu sezonki görüntüsüne bir şey katmazsa da tabela uğraşı verecek..
Peki yazılmalı mı? - Ne yazık ki evet..



NOISY: Bu koşunun yükünü çekecek isimdir.. Herhangi bir safkana fedailik yapmayacak ve koşuya tempo vererek sonlarda sağlam bir sprint gelmesini sağlayacaktır..
300'e kadar hala liderlikte olacak ancak daha sonra 8.liğe gerileyecektir..




PERİ LİNA: Son yarışını muazzam bir şekilde kazanan, bugün için de favorilerimden biri olan kısrak..
Liderliği ısrarla istemeyince de oluyormuş demek ki.. 3.4.lükte gidip MISS PLANET'le aynı anda sprinte başlayan ve onunla kısa bir mücadeleye giriştikten sonra rakibine her yerde hakim olan safkan, ŞEKER HANIM ve RUN FOR DERYA'nın cılız ataklarına maruz kaldı.
DERYA zaten sürdüremedi ama 1400'cü ŞEKER HANIM biraz sınırları zorladı, mesafe 200 metre uzun geldiği için PERİ LİNA'nın 2 boy altına inemedi..
MISS PLANET, ŞEKER ve DERYA'yı çok temiz geçen safkan, NOISY'nın liderliği alacağı yarışı yine en doğru yerlerde götürecek ve düzlükte seri ve uzun sprintiyle bence direnmeye çalışacak.. Bunu başarmaya çok yakın olduğunu düşünüyorum..




PERSISTANCE: İnanılmaz derecede beğendiğim, gücüne, dayanıklılığına hayran olduğum kısrak..
Kendisini öyle tutuyorum ki bir ara hepsinden vazgeçip banko önermeyi düşünmedim değil.
Özcan'la olan maiden yarışından sonra Kocakaya ile bir yarış yaptı ki ROCKET GIRL bu safkan karşısında öyle böyle çaresiz kalmamıştı.
1200'de kazandığı bu yarışıyla beni çok etkileyen safkan çok uzun bir ara verdi ve benim HAFO'ya dikkat çektiğim KV7 yarışta start aldı..
%100 hazır olmamasına rağmen harika bir sprintle fotoya çok diri giren bu kısrağın, Özcan'ın teşviğiyle adeta bütünleşmesini bekliyorum.
Umarım önlere doldurup 2.liğe gelmek gibi bir delilik yapmaz ama nasıl sürerse sürsün bu atın gücüne hayranım.. Bence şahane koşacaktır.. En az HAFO kadar tutuyorum.



RUN FOR DERYA: PERI LINA yarışında bahsettiğim isim.. Gücü sınırlı, muhakkak bir sprint atıyor ama o sprint hiçbir zaman 1.lik için yeterli olmayacak gibi.. Bence maksimum tabela uğraşı verebilir.




ŞEKER HANIM: Yine PERI LINA yorumumda özetlemiştim bu safkanı da.. Bence net bir 1400'cü ve 1600'ün uzun geldiğini söyleyebilirim.
Tabi yine de aralarda saklanıp düzlükte kendini göstererek seri sprintle söz sahibi olmak istemesiyle saygıyı hak ediyor..
'Kazanamaz' diyemem ama mesafe 1400'e inmediği sürece PERI LINA'nın o sürklase edişi gözümün önünden gitmeyeceği için şans veremem..




VALENCIA: Ön grupta bekleme yapıp düzlükte de ayakları adeta kaybolan, turbo motorunu devreye sokan bir isimden bahsediyoruz..
Evet 1200-1400 metre mesafelerde daha çok şans tanıyacağım ama 1600'ü kısaltma ihtimali de son derece yüksektir.
Ben son yarışını çok sağlıklı bulmadım ama şimdiye kadar göstermiş olduğu performanslar yeter..
NOISY'i yakın takibe alacak isimlerin başında yer alıyor.. 600 ile 200 arasını tıpkı MISS PLANET gibi muaazam kşuyor, 200'den sonra ise biraz sallanmaya başlıyor.. Yine de muhakkak yazılmalı..















DEDE TAŞI: Tam bir 1600 metre çim atı olan bu safkan son yarışında starttan iyi çıkamamasına rağmen hafif çaplı doldurarak 4.5.likteki yerini almış, biraz da erken yürümesine rağmen düzlük boyunca da sprintini sürdürmüştü.
Birlikte sprinte kalktığı atlar çok vasat değil, GREY CLOUD, ACCELERATION falan burada yakalasak muhtemelen ilk at veririz..
URFAGÜLÜnün liderliği alacağı, KHOR KALBA'nın da yakın takipte olacağı yarışta önlerde gidecek atlara starttan geç çıkıp yavaş yavaş doldurarak hepsnin dışından liderliğe gelmesini beklediğim WINTER GALLOP'u da ilave edelim..
İşte bu üç atınhemen arkasında yer tutacak bir DEDE TAŞI izleyeceğiz..
Çok harikulade bir sprinti yok ve belki çok da sağlam son vermiyor ama düzlük boyunca sprint atan ve en az 200 metresini de seri bir şekilde sürdürebilen bir isim DEDE TAŞI..
E ilaveten 50 kg , M.Hamedi'yi de bulmuşken tek yazmalı mıyız diye çok düşündüm.. Bu arada M.Hamedi çoğu kişinin gözünde vasat bir isim olabilir ama 50 kg sıkletlerde kazanma istatistiği çok yüksek bir jokeydir..
DEDE TAŞI'na ve binicisine güveniyorum.

BANKOMDUR..











FALEZ: Taylığında Ankara'da güzel bir başlangı yaptıktan sonra İstanbul'a getirilen ve HAYATIM koşusunda start alan safkan çok da parlak bir performans sergileyemeyerek 5.lik elde etmişti..
Daha sonra Ankara'da kuma götürülen ve orada sonuncu olan safkan sonrasında 1200 çin handikap 15 bir yarış bulunca 5 boyla güle oynaya kazanıp net bir çimci olduğunu kanıtladı.
Kimse 15-handikap kazanan ve tek ciddi yarışında etkili olamamış bu safkanın G3 yarış kazanmasını beklemiyordu ama çok yumuşak pistte FALEZ, 2016'nın flaş tayı STORM GIRL'i çaresiz bırakarak çok önemli bir yarış kazandı.
Daha sonra sezon bitti ve safkan istirahate çekildi.. Bu dönemde kumda bir yarış daha koşup boşlukta 3.olan safkan çim sezonu açıldıktan sonra Ankara'da 5'te 5 yaptı.. Arada bir 2.lik yazıyor ama bakmayın öyle yazdığına, ALDERAMİN'i geride bırakmış ama faul yaptığı gerekçesiyle 2.liğe atılmıştı..
2017'de Ankara çiminde katıldığı çim yarışların tamamını kazandı ama hiçbir zaman da sert bir yarışa gitmedi, hep çok uygun yarışlar seçildi..
Bu sene ise, çime çıkmadan önce kumda iki yarış koşan safkan bence bugünkü yarışa fit durumuyla girecek..
Belki ilk kez böylesine sert rakiplerle yarışacak ama ata göre koşan, rakip ayırt etmeyen, müthiş karakterli bir isimdir kendisi..
SIGNORA ve NURLUTAÇ'ı önüne alıp bariyerde 3.lükte gidecek ve düzlükte başlayacağı uzun sprintiyle bence seri sprinterlere başarıyla karşılık verecek..

FALEZ'i tek yazmazsak;
GÖZYAŞI GECESİ, PATRONİÇE, KINALI KUZU, DÜŞLEM ve  AMANKAYA'yı yazacağız..










 


MISS HELIN: Altı ayak içerisinde gram şüphe duymadığım, aksilik olmazsa geçileceğine de inanmadığım bankomdur..
Son yarışında Özcan'ın aşırı soğukkanlılığı yüzünden kaybeden bu safkan, kulvarı bulduğunda ise TATVAN İNCİSİ'ni geçecek kadar sağlam giriyor fotoya..
Bugünkü yarışta Özcan bu kez kapanmamak için tatlı sert başlayacaktır ve bu da çok işe yarayacaktır.
Zira WANETA liderliği çok sert tempoda istemediği takdirde MISS HELIN önde bomboş kalmış olur.
Düzlükte ayakları adeta kaybolan, yer uçağı MISS HELIN bence bu rakiplerine kesinlikle geçilmez..
TEREDDÜTSÜZ BANKOMDUR..









ERKEK TAY DENEME KOŞUSU'nda da tüm taylar hakkında görüşlerimi paylaşayım:




AFTER FOREVER: Eğer bir yarış daha koşabilmiş olsaydı kendisi hakkında çok farklı şeyler konuşuyor olabilirdik.
Gördüğüm en etkileyici başlangıcı yapan ancak ne yazık ki koşmakta çok geç kalan safkan muhtemelen, tecrübeli rakiplerinin yanında kötü koşmayacak ama 1.likte de söz sahibi olmayacaktır..


AGA OSMAN: Gücü son derece sınırlı, vasat atları geride bırakmış bir isim.. Eküri bu koşuya GÖĞÜSGEREN'le katılamayınca AGA OSMAN'la şansını denemek istemiş ama bence yanlış yapmış.. Tabii ki şansı yok..




BODYGUARD HERO: Gördüğüm en yakışıklı atlardan bir tanesi ve kendisini çok yakından görmüş biri olarak hayran olduğumu da belirteyim.
Kumda o etkileyici birinciliklerin ardından çimde de kolay kazanan safkan, Karataş'ın ETD'deki tercihi olmuş ama son yarışında önde boş kalmış olmasına rağmen sonlara doğru HAS'la aranın kapanması dikkatimi çekti.. Bence mesafe tutamayacak ama 1600'de oldukça şanslı.. Bugün bekleme yarışı yapmasını bekliyorum..




CİVANIM: Kocakaya'nın stiline çok uyan atlardan bir tanesi ancak sprint kapasitesi öyle sınırlı ki 1400 üstü mesafelerde benim kolay kolay şans vereceğim bir isim değil.
Hep söyledim, tek bir rakibi bile iyi koştuğunda 1400 üstünde daima geçilir.. Bence sınırları zorlayacak ve hatta 1. ile arasında 1-2 boydan fazla fark olmayacak ama kazanamayacak..



CORCOVADO - PROXY: 'Aracı ekürisinin ETD'de koşacağı atı yok' denmesin diye öylesine kayıt edilmiş iki at..
İkisinden biri koşuya sert tempo verereceği için daha kayıtta bir çuval inciri berbat etmiş isimler.. 1.lik şansları olmadığı gibi kendileri hakkında başka bir yorumum da yok..


 


DISTANT SHINING: TENDÜREK koşusunu çok kolay kazanan ve bence tam bir orta mesafe atı olan bu tay, RYTHM DIVINE'ye elinden geleni yapmış ama rakibine çok da fazla yaklaşamamıştı..
Mücadele gücü olmadığı için 2.likten de olan bu safkanın sprint mesafesi kusursuz ayarlanmalı ve tıpkı CİVANIM gibi geldiği an yarış bitmeli..
Özcan sabırlı bir bekleme yaparsa bu sert geçecek yarışta neden olmasın?





HEP BERABER: Böyle yarışlarda 3.lükte giden ve düzlükte de müthiş çabuklukla liderliği alan safkanlar genelde gelmiyorlar..
Evet artık 'hız' faktörü konuşuyor ama bu tip atlar sağlam son veren isimlere genellikle av oluyorlar..
HEP BERABER'in son yarışı çok etkileyici.. Düzlükte arttırıp son 100'e kadar hiçbir yerde kesmedi ve ayakları da her yerde gidiyordu.
Ama bunu GANANDA SOLO'lara yaptı.. Hiçbir tanesi sprintine tam olarak kalkamadı, buna fırsat vermedi çünkü çok hızlıydı.
Bugün kendisi kadar hızlı atlar varken hem arttırıp hem de av olmaması çok zor gözüküyor..





KATMA DEĞER: Karataş'ın tercih etmesini beklediğim isimdi ancak BODYGUARD HERO ile beni oldukça şaşırttı.
U.Polat'a da büyük şans doğdu çünkü RYTHM DIVINE'ye en fazla yaklaşabilen ata binecek..
Yarış bu kez çok süratli geçeceği için ben 5 atlı yarışa göre ara kapatma ihtimalini daha yüksek buluyorum..
Çok şanslıdır..





RYTHM DIVINE: Geçen seneki ÇALDIRAN zaferi çok fazla dikkate alacağım bir yarış değildi çünkü geçtiği atlar arasında hiçbir isim yoktu..
Çoğu dişi attı ve onları sürklase etmesi çok normaldi.. GÖĞÜSGEREN yarışı bıraktı, BAYEZID ise gücü hep sınırlı bir isim oldu.
Tabii ki bu başarı asla küçümsenemez çünkü görüp görebileceğimiz en ezici 1.likti ancak bir anda Gazi şampiyonu ilan edilmesini de hayretler içerisinde biraz da gülerek izledim..
Daha önceki yazılarımda hep şunu dedim: 2015'te MY BAŞKAN vardı, Erkek Tay Deneme'ye 1.30 ganyanla girdi ve çok da kolay kazandı.
Çünkü tam bir orta mesafe atıydı.. Sait Akson'a ise yine 1.40'la girdi, uzun mesafede boyunun ölçüsünü aldı..
Gazi'ye favori olarak girmesi beklenen safkan bir anda 4.5.at konumuna geldi ve ETD'de geride bıraktığı RENK kazanırken, MY BAŞKAN tam 10.oldu..
RYTHM DIVINE'yi de MY BAŞKAN'a benzetiyorum.. Stilleri, aniden çıktıkları maksimum hızlar, burun bandları bile birebir aynı :) Bence en net ortak özellikleri ise 1600'cü olmaları..
Daha önce de dediğim gibi RYTHM DIVINE Erkek Tay Deneme'deki favorim ancak Sait Akson'da ve Gazi'de kendisi için üzgünüm..
Peki her seferinde, koca bir sene boyunca neden aynı şeyi söyleyip duruyorum? Yanıldığımı veya yanılmadığımı belgelemek için.. 





RUN AND WIN: Bu safkanın da en fazla bu tip yarışlarda adı geçeceğini, 1600 üstü mesafelerde nal toplayacağını düşünüyorum.
Her sene aynı muhabbet, RUN AND WIN , RYTHM DIVINE gibi atlar orta mesafeleri silip süpürüyorlar, sonra herkes tarafından şişiriliyorlar, uzun mesafe provaları gelince bu safkanlar bir anda gerilere atılıyorlar..
RUN ND WIN'ın narin kısa sprinti belki bu yarış için yeter ama uzun vadede asla..





SHARPA: Son yarışında belki vasat rakipleri geride bıraktı ama çok sağlam son veriyor bu safkan..
Yarışta neredeyse herkes ön grubun içerisinde gidiyorken, SHARPA gerilerde bekleyip öldürücü sprint atmaya çalışanlardan..
Bu grupta KATMA DEĞER ve SHARPA dışında bunu yapabilecek bir isim de yok..
Tam bir orta mesafeci mi yoksa bu mesafelerde yetiştiremeyip uzuncu olduğunu mu gösterecek bugün göreceğiz..
SHARPA hem bugün için hem de uzun vade için benim joker safkanımdır..















ALTILI ŞABLONUM:

1.AYAK: 4,9,8,12,6,3
2.AYAK: 7
3.AYAK: 3,,4,6,11,14,1
4.AYAK: 4
5.AYAK: 2,8,4,5,6,7,3
6.AYAK: 12,9,7,3,14,13 / 8,1





NOT: MISS HELIN
'ı sağlam banko görüyorum ancak ikinci bir teke ihtiyacımız var.
Tercihimi ya
DEDE TAŞI ya da FALEZ'den yana kullanacağım, buna karar vermem için biraz daha detaya gireceğim ve dolayısıyla saat 13.00'e sarkmış olacak..
İkinci veya üçüncü ayağa yazacağım at sayısına göre son ayak çizgi sonrası olan iki isim 13.00'te eklenecek şablondan eksiltilebilir..

Yorumlar

#1 - GS1905 - 13.05.2018 13:49

Üstad 2 koşu hakında kısa ve öz bi yorum rıca etsem

#2 - BERKAY KURT - 13.05.2018 13:34

yalandan; MELİH EFE ve AMASYALI çok ön planda, ilk altılının cazipliği pek yok.

#3 - yalandan - 13.05.2018 10:39

Sevgili berkay ilk altili icin bir iki kelam alirsak seviniriz.saygilar

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için önce giriş yapmanız gerekmektedir.